PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Magánfőző törvény

Uniós irányelv lett az otthoni pálinkafőzés szabadsága

index.hu
2020.08.06 13:54
Uniós irányelv lett az otthoni pálinkafőzés szabadsága

Tállai András felidézte, hogy a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz. A kormány emiatt az Európai Unió minden fórumán fellépett azért, hogy elérje a szabályok megváltoztatását. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka-szabadságharcát" az unióval. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. 

Hosszas egyeztetések után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcolt ki a kormány. Az elmúlt időszakban arról folytak a tárgyalások, hogy ezeket, az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket - például a főzést megelőzően a literenként 700 forintos, úgynevezett párlatadójegy megvásárlását - is el lehessen törölni.

Az év elejei adatok szerint több mint 26 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020 első félévében fél év alatt közel 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők. A desztillálóberendezés nyilvántartásba vételi kötelezettségét az új irányelv is előírja, ám az adómentesség miatt párlatadójegy kiváltására a jövőben már nem lesz szükség.

Az új kedvező szabályok az irányelv rendelkezései szerint 2022. január 1-vel léphetnek hatályba. A kedvezményes szabályok alkalmazásához az irányelv rendelkezéseit át kell ültetni a hazai jogrendbe. Tállai megjegyezte, hogy ezért az Országgyűlés akár már az idén ősszel dönthet a pálinkafőzés szabadságát biztosító törvényjavaslatról. A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja, hogy lehetséges-e a hivatalos, EU által meghatározott másfél évnél korábban, akár már a jövő évben alkalmazni az adómentes párlatfőzés szabályait.

forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/08/06/palinkafozes_europai_unio_tallai_andras_iranyelv_adomentesseg/