PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Aromakosaras duplafalú kisüsti pálinkafőző 95l - Tulipán

VIDEO: Összeszerelés

Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok

Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban. 

1106 Budapest, Heves u. 29. hétfő-péntek 9:00-17:00
9343 Beled, Vörösmarty u. 32.

hétfő-csütörtök 8:00-15:30

péntek 8:00-14:30

 

 

 

 

 

BEJELENTKEZÉS BEMUTATÓTEREMBE

Nyomástartó duplafalú vízköpenyes üst

A duplafalú pálinkafőző üstünk működési mechanizmusa és tervezési előnyei

Biztonságos és lekozmálás biztos

 • A vízköpenyes duplafalú üst tekinthető a legjobb leégésgátlási módszernek pálinkafőzéskor.
 • A biztonsági és nyomásbeállító rugószeleppel ellátott köpenytérben a nyomás maximum 0,5 barig nőhet.
 • 0,5 báros nyomáson a víz forráspontja maximum 110 °C. Tehát maximum 110 °C-os lehet a cefrével érintkező belső üst hőmérséklete.
 • Ezen a hőmérsékleten a gyümölcscefre nem tud lekozmálni az üstben. A cefre forráspontja ~100 C fokig emelhető. A hőátadás tompított, indirekt.
 • Még sűrű szatmári szilvalekvár sem ég bele az üstbe.

Gyors és univerzális

 • Annak érdekében, hogy az oszlop tökéletesen működjön, egy csökkentett vízteres, gyors reakcióidejű, duplafalú lepárló üstön keresztül biztosítható a megfelelően szabályozott hőközlés.
 • A csökkentett víztér hőtehetetlensége alacsony, gyorsan reagál a fűtési teljesítmény változtatására.
 • A kombinált funkcióknak köszönhetően, sörfőzésre, gabonacefre készítésére, lekvárfőzésre egyaránt használható.

Szerkezetileg stabil és leégés biztos

 • Annak érdekében, hogy a fenéklemez (az üst leggyengébb pontja) stabilan ellenálljon a köpenytérben lévő nyomásnak, sekélydomború, központi kifolyású tartályfeneket alkalmazunk, hogy ne következhessen be olyan vetemedés és alakváltozás, amely a lapos (sík) fenéknél átkötő merevítő pontok beiktatása mellett is megkerülhetetlen a belülről ,,támadó” nyomás miatt. Kategóriájában egyedülálló módon TÜV minősített lefújó szeleppel rendelkezik, amely kézi beavatkozás nélkül is ténylegesen elengedi a köpeny felesleges nyomását (a szabványoknak és előírásoknak megfelelően).
 • Mivel a két üst közötti vízköpenyben (dupla falú tér) lévő víz és a víz felett lévő egyensúlyi gőz hőmérséklete 0,5 bar nyomáson nem lehet több 110 °C-nál, ezét az üstbe töltött anyagok (gyümölcscefre, lekvár alapanyag, gabona stb.) nem égnek óda, nem kozmálnak le, intenzív fűtés esetén sem. 

Üst jellemzői

Anyaga: AISI 304/KO33/ W.Nr. 1.4301, magasan ötvözött króm-nikkel acél, élelmiszeripari minőségű rozsdamentes

Anyagösszetétel: Az úgynevezett 10/18-as rozsdamentes élelmiszeripari acél nevét a magas króm és nikkel tartalmáról kapta. A magas króm és nikkel tartalom biztosítja a nemesacél egyedülálló tulajdonságait (élelmiszerekben lévő savakkal szemben saválló, nem rozsdásodik, jól csiszolható tükrös felület). A nemesacél szerkezetileg nagyon masszív, de nehéz megmunkálni és speciális hegesztési eljárást igényel.

Lemezvastagság: belső üst 2 mm külső üst 1,5 mm, fenéklemezek 2 mm

Bruttó térfogata: 95l

Töltési térfogata: 80 liter

Leégésgátlás módja: duplafalú, alacsony nyomáson (0,5 bar) üzemelő üst

Köpenytéri hőátadó közeg: víz, működés közben: víz-vízgőz

Csökkentett vízköpenytér: A méretezésnél az elsődleges szempont a pálinkafőző üst gyors felfűtése és a megfelelő hőátadó fületek kialakítása volt, amelyeken keresztül a hőátbocsátási folyamat nagy teljesítményfelvétel mellett is dinamikusan végbe tud menni. A lefúvató szelep segítségével lehetőség nyílik az üst légtelenítésére, amely még jobb (gőzfűtéshez hasonló) hőátadási folyamatot eredményez.

Biztonsági rugószelep: TÜV tanúsított, német gyártmányú rugószelep állítja be a víztér, maximális 0,5 báros nyomását. Amennyiben túl sok a fűtés során átadott hőmennyiség (erős a fűtés), vagy romlanak a hőátadási viszonyok (sűrű cefre, keverőszerkezet hiánya) a rugószelep elengedi a köpenytér többlet nyomását (lefúj) és a nyomást ismét 0,5 bárra állítja vissza.

Légtelenítő sarokszelep: Ez a fűtési rendszerekből ismert, nagy áteresztésű biztonsági szelep hivatott másodlagos biztonságot nyújtani (második biztonsági szelep), illetve egy forgatógomb segítségével könnyen nyitható az üst légtelenítése érdekében, hogy még rövidebb idő alatt fűthessük fel a pálinkafőző üstöt, illetve növelni tudjuk a felfűtési teljesítményt, kombinált (pl. gáz – elektromos) fűtési módszer esetén.

Vákuumszelep: A meleg üst a fűtés és pálinkafőzés befejezését követően hűlni kezd. A köpenytér hőmérséklet csökkenése vákuumot eredményez, amely akár az üst mechanikai károsodását (behorpadását) is okozhatja. A vákuumszelep feladata: nyomáskiegyenlítés. Miközben az üst lehűl a vákuumszelepen keresztül levegőt tud beszívni a nyomás kiegyenlítése érdekében.

Köpenytér manométer: nyomásmérő 0-1 bar, analóg. Fontos, hogy a felhasználó visszajelző műszereken keresztül kapjon tájékoztatást a pálinkafőző gépben zajló folyamatok aktuális állapotáról. A köpenytér manométer mutatja a vízköpenyben lévő alacsony nyomást, amelynek mértéke maximum 0,5 bár. Fontos, hogy ez a manométer 0-120 °C között hőálló. Sokkal tovább szolgálja célját, mint a nem hőálló társai.

Szilikon nívó és töltő/ürítő csap: Vastagfalú, masszív szilikoncső hivatott a köpenytérben lévő folyadékszint jelzésére. Segítségével ellenőrizhetővé válik a helyes vízköpeny töltési szint. A töltő és ürítő csap nevében hordozza feladatait. Fontos szerepe van, többek között a köpenytér fagytalanításában.

Teljes kifolyású, domorított belső fenéklemez: A duplafalú üstök gyenge pontja a belső palást és fenéklemez. A nagy felületeket a kis nyomás is kimozdulásra késztetheti, amely hosszú távon repedéseket és szerkezeti károsodást okozhat. Ennek elkerülése érdekében készítjük a belső üstöt 2 mm-es anyagvastagságú lemezből és alakítjuk ki a nyomásnak ellenálló sekélydomború formát, valamint 8 mm-es tömör négyzetacél abroncsot, merevítőt alkalmazunk az üst nyakánál.

A sekélydomború fenéklemez széle visszaperemezett, emiatt jól hegeszthető a palásthoz tompa varrattal. A rozsdamentes gyártási technológiának megfelelően hegesztése csiszolt, gyökoldala teljesen átolvadt, nincs fekete átégés. Az élben hegesztés-sarokvarrat nem előnyös a palást – fenéklemez csatlakozásnál.

Leengedő- kifolyó cső: 76 mm kifolyó cső cefre leengedő golyós csappal.

Leengedő golyóscsap: 2,5 coll megnövelt átengedésű, minimális belső vállal

Hegesztett csőmarkolatok: annak érdekében, hogy szállítás során könnyen és stabilan emelhető és mobilizálható legyen az üst, hegesztett markolatok találhatók az üst nyaki részén. A cső markolat ergonómikus, nem vágja a felhasználó kezét emelés közben. A telepítést követően a markolat konzolként szolgál az epruvetta és cefrehőmérő csatlakoztatásához.

Sárgaréz lengőcsavarok: 4 db M12-es egyedileg készített csavarral szorítható le a kupola. Előnye, hogy a sárgaréz menet hosszútávon sem ,,rág be” (sérül az anya tekerése és a feszítő hatás miatt).

Bakelit marokanyák sárgaréz betéttel: a lengőcsavarokon marokanyák segítségével szoríthatjuk a kupolát az üst nyakán található tömítéshez. A bakelit rész nem melegszik fel, óvja a felhasználót a véletlen érintés következtében kialakuló égési sérülésektől. A sárgaréz betét biztosítja, hogy sok nyitás-zárás következtében sem kopik el és rág be a menet.

Biztonságos kupola-üst zárás: a marokanyákkal és lengőcsavarokkal kis erőfeszítéssel megfelelő leszorítás fejthető ki. De! Mivel elhelyezésük és darabszámuk jól méretezett (a leszorítási pontok a szükséges távolságban találhatók egymástól) nem tud jelentős túlnyomás kialakulni az üstben, csak annyi, amennyi az oszlop helyes működéséhez szükséges.

Levehető kupola: A leszorítási pontok oldásával a kupola és az oszlop leemelhető az üstről. A kupola eltávolíthatósága nagyon hasznos funkció az éves karbantartás során, illetve elengedhetetlen, ha alternatív célra szeretnénk használni az üstöt (pl. lekvárfőzés).

3 féle fűtési móddal rendelhető

3 féle fűtési móddal választható:

 • elektromos fűtés
 • gáztüzelésű üstház
 • fatüzelésű üstház

Elektromos fűtés - kapcsolószekrény

Előnyök:

 • Közvetlenül merülnek a fűtőszálak a hőátadó közegbe, így szinte veszteség nélkül adják le az elektromos ellenálláshőt a köpenytérben lévő víznek. Nincs jelentős hőveszteség mint például gázégő esetén, ahol a legkörbe távozó füstgáz 240-260 °C hőmérsékletű.
 • Az előzőekben vázolt jó hőhasznosulás miatt fűtési költsége a legkedvezőbb egy liter párlatra vetítve.
 • Tiszta, könnyen szabályozható, egyszerű használni.
 • Biztonságos, ha szakszerűen épített.
 • Automatizálható.

Hátrányok:

 • Megfelelő erősségű három fázisú hálózatot igényel. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen hálózat, a kiépítés magas beruházásigényű lehet.

A duplafalú üstbe alap felszereltségként beépítésre kerül 2 db fűtőszál csatlakozás: az üst hátsó felében kettő darab párhuzamosan elhelyezett 2 collos karmantyú található. Ezekbe a fogadó szerelvényekbe csavarhatók be, menetes kötéssel a fűtőszálak.

Hálózati teljesítmény igény: 

 • földelt hálózat megfelelő keresztmetszetű kábelekkel
 • három fázis – 400 V

Kérjük, egyeztessen villanyszerelő szakemberrel a hálózati követelményekről!

max. fűtési teljesítmény

szükséges áramerősség*

9 kW

3*16 amper

12 kW

3*20 amper

 

*minimálisan szükséges kismegszakító mérete maximális fűtési teljesítményfelvétel mellett

 

CE tanúsított kapcsoló szekrény: ipari alkatrészekből és ipari minőségben készül, jellemzői a következők:

 • Masszív falra fúrható fém szekrény, jó hőleadó tulajdonságokkal.
 • Életvédelmi relé a biztonságos használat érdekében.
 • Önállóan biztosított fűtőszál körök.
 • Véletlen-újraindulás elleni védelem.
 • Szakaszolható teljesítmény leadás (6+4+2 =12 kW vagy 4,5+3+1,5 kW).
 • 2 kW finomhangolható szabályozás, potméteren keresztül.
 • Ipari kapcsolók.

Helyszíni bekötés: a vezérlőszekrény a helyszíni hálózatnak megfelelő bekötést igényel, amelyet csak villanyszerelő szakember végezhet el. Erre azért van szükség, hogy szakember ellenőrizze a hálózat alkalmasságát, elkerülve a túlterhelés okozta baleseteket (tűzveszély stb.).

Gáztüzelésű palást

Pikkelycsiszolt felület: esztétikus látványfőzde kinézetet biztosít.

Funkciója kettős: gáztüzelésű üstház – esztétikai üstház.

Gáztüzelésű üstház: kéménykivezetéssel rendelkezik, tehát gázégő integrálható a pálinkafőző üst alá.

Robosztus esztétikai burkolat: kompatibilis az elektromos főtőszálakkal, elektromos fűtéshez is vásárolható, szélesebb, iparibb, robosztus kinézetet kölcsönöz az üstnek.

Egyedi szőnyegégő: önálló telepítés szükséges gázkészülék javító szakember segítségével.

Új gázégő komponensekkel kapcsolatban (égő tálca, szelep, gyújtóégő stb.) és komplett szerelési alkatrészekről érdeklődjön kollégáinknál.

Gázégő kereskedelmi forgalomból: kereskedelmi fogalomból jellemzően 10-12 kW teljesítményű gázégő vásárolható az üsthöz.

Gázégő teljesítmény: javasolt gázégő teljesítmény 15-25 kW

Üstház váll: annak érdekében, hogy az üstház és üst közötti kapcsolat kialakuljon, hegesztett, háromszög merevítőkkel ellátott L alakú váll kerül az üstre. Ezt a hegesztett vállat később nem tudjuk felépíteni, tehát a vásárláskor dönteni kell a beszerzéséről.

Fatüzelésű üstház

Pikkelycsiszolt felület: esztétikus látványfőzde kinézetet biztosít.

Üstház ajtó nézőüveggel: hőálló nézőüvegen keresztül kísérhető figyelemmel a tűztérben zajló égési folyamat.

Hamutláca huzatszabályzóval: az üstházba jutó oxigén mennyiségének szabályzásával változtatható a fűtés intenzitása 

Szigetelés

Kéménykivezető cső

Üst háromláb

3 db M14-es magasság állító csavar

A vízszintező csavarok szolgálnak az üst nyakrészének vízszintbe hozásához, annak érdekében, hogy a pálinkafőző oszlop a kupola felhelyezését követően függőlegesen álljon, biztosítva ezzel az egyenletes folyadékszintek kialakulását.

Talajhoz rögzíthető talplemez

A gép teljes magassága 237 centiméter, ezért a telepítés során a talpakat rögzíteni kell, hogy a pálinkafőző borulásbiztos legyen.

Levehető láb

Az üstlábat csavarkötés rögzíti a pálinkafőző üsthöz, amely szükség estén oldható.

Masszív háromláb kivitel

Hegesztett rozsdamentes láb, amely masszív zártszelvényekből és tömör köracélból készült, biztosítja, hogy a pálinkafőző gép stabilan álljon.

EPH csatlakozási pont

Egyenpotenciálra hozó vezetékrendszer csatlakoztatást teszi lehetővé. Földelési és érintésvédelmi funkciót lát el. A villanyszerelő tudja a vonatkozó feladatokat vele.

220 V-os keverőmotor

Szerepe felfűtés közben

A vízköpenyből a belső üst lemezén keresztül hőátbocsátással gyorsan jut át a hőmennyiség, mivel a fémek jó hővezetők. A belső üst által átadott hő a cefrében önmagától csak lassan oszlik el keverés nélkül. Lassan jut el a hő a lemeztől a betöltött anyag középpontjáig (maghőmérséklet). Tehát az üstben kialakuló hőmérséklet-különbség és a keverés hiánya miatt, a hő ,,feltorlódik” a lemezhez közel így a felfűtési folyamat lassul. A fűtés során bevitt többlet hőt a cefre nem tudja átvenni.

Amennyiben mechanikusan keverjük a belső üstbe töltött anyagot, a cefrében lévő hőkeveredési, hőszállítási folyamat (konvekció) gyors és dinamikus felfűtést eredményez. A keverés hatására az üst és cefre terében tapasztalható hőmérséklet különbség megszűnik.

Lepárlás közben

A lepárlás indulásakor keverés nélkül megfigyelhető, hogy a belső üstben hőmérsékleti eltérések alakulnak ki. A lemez közelében a cefre magasabb hőmérsékletű a maghőmérséklet pedig alacsonyabb lesz. Ezért a forrás közvetlenül a lemez mellett indul meg elsőként, a cefre középső része (magja) csak később forr, emellett kevésbé intenzíven, mint a (részben gőzzel fűtött) oldalfal mellett.

A lepárlás folyamatára e jelenség azért káros, mivel ugyanazon komponensek (pl. előpárali komponensek) eltérő időpontban szabadulnak fel a cefre egyes részeiben, a cefretérben lévő hőmérséklet-különbségek miatt. E jelenség az elő-közép-utópáralt elválasztási pontokat torzítja, összemossa, elnyújtja. Keverés nélkül értékes aroma anyagokat veszítünk az előpárlati szakaszban és kockázatot jelent a savanyú utópárlati komponensek korábban érkezése is. Emellett a lepárlási sebesség is gyorsabb, ha egyenletesen keverjük a cefrét. A keverőlapát egyetlen csavar oldásával kivehető, hogy ne akadályozzon például lekvár pasztőrözés közben. Keverés alkalmazása mellett a cefre hőmérséklet eloszlása homogén, a lepárlás során felszabaduló gőzáram pedig egyenletes.

Hajtóműves keverőmotor

A keverési munkát megfelelő nagy nyomatékú (230V 20-25 Newton-méter) hajtóműves motor és robosztus keverőlapát biztosítja.

Keverőlapát

Nagy méretű, megfelelő szögben elhelyezett keverőlapát biztosítja, az üstbe töltött cefre megfelelő keveredését, mozgatását.

Kivehető keverőlapát

A keverőlapát szára egy M16-os masszív csavaron keresztül rögzül a motor forgató tengelyéhez. A keverőlapát tehát oldható és indokolt esetben eltávolítható az üstből.

Tömszelence 

A forgó részek minden gép kritikus részei. Esetünkben a motor hajtó tengelyének úgy kell az üstön keresztül átadni a hajtó nyomatékot, hogy a tengely forgó mozgása közben a gőz és a folyadék nem ,,szökhet" meg. A megfelelő zárás mellett elvárás, hogy a tömítés élelmiszeripari követelményeknek feleljen meg. A motor forgó tengelyének tömítését speciális körszövött tömítés biztosítja, átitatva élelmiszeripari kenő és tömítő olajjal.

Cefrehőmérő

Alkalmazási célja: Mivel a szonda közvetlenül a belső üst cefreterébe ér, figyelemmel követhetjük a felfűtési szakaszban a cefre hőmérséklet emelkedését. Látható a forrponthoz történő közeledés.

Aktuális forráspont: A cefre aktuális forrponti hőmérsékletéből következtetni lehet arra, hogy mennyi alkohol van a cefrében, milyen lepárlási szakaszban vagyunk, mikor fejezhető be a lepárlás.

Hangjelzés: Min/max figyelmeztető hangjelzés beállítható. Hangjelzés figyelmeztet arra, ha közelítjük a forráspontot (90°C+). A forrpont a hőmérőn látható, amelyből következtethetünk a cefre alkoholtartalmára (pl 95 °C forrpont, 5%-os alkohol tartalom). Amikor a cefre hőmérséklete közelíti a víz forráspontját a lepárlás befejezhető, mivel az alkoholtartalom már minimális.

Sörfőzés és gabona cefre készítés: A cefrehőmérő segítségével manuálisan lehetséges sörfőzés és keményítő feltárás hőntartás pihenőinek követése is.

Pontosság és felbontás: A cefrehőmérő jellemző pontossága: +- 0,5 C°, a számunkra fontos hőmérsékleti tartományban. Kijelzés felbontása 0,1 °C, tehát könnyen leolvasható a 99 °C feletti hőmérséklet állás is, amely a pálinkafőzés végét jelzi esetünkben.

Frissítési gyakoriság: Szintén nagyon fontos, hogy frissítés gyorsasága megfelelően gyors legyen. A kijelzett érték mind a fej, mind a cefrehőmérő esetében másodpercenként frissül.

Cefreleengedő ív koncentrikus öblítőcsappal

Célja: A pálinkafőzési ciklus utolsó mozzanata a visszamaradt, alkoholt minimálisan tartalmazó slempe üstből történő leengedése.

Biztonságos ürítés: A 90 fokos lengedő ívnek fontos munkavédelmi szerepe van, mivel beépítésével elkerülhető, hogy a golyóscsap megnyitását követően vízszintes sugárban törjön ki a forró cefre.

Lefolyóba köthető: Az egyszerű használat érdekében célszerű direkt elfolyó csatornába kötni a kifolyó ívet.

Visszamosó funkció: ½ collos golyóscsapon keresztül csatlakoztathatunk öblítő és hűtő vizet a kifolyó ívhez.

Kupola és betöltő ajtó

Kupola

Anyagminőség: dezoxidált vörösréz, réztartalma magasabb, mint 99,90%,

Levehető kupola: az üst felső részére csatlakoztatott sárgaréz lengőcsavarok oldásával a kupola teljesen leemelhető az üstről, önálló szerkezeti elem. A legtöbb pálinkafőző üstre a kupola hegesztéssel vagy egyéb módon oldhatatlanul rögzül. A levehető kupola jelentős előny, mivel az üst időszakos karbantartása során teljesen hozzáférhető, tisztítható a belső felület.

Kupola és üst tömítés: az üst nyak profiljára egyedileg készített peremes élelmiszeripari szilikon kerül, amely tökéletes tömítést biztosít a kupola szélének közel vízszintes kifutása és az üst nyaka között.

Anyagvastagsága: 2 mm, anyagvastagság kategóriájában kiemelkedő

Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjuk.

Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága matt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.

Szerkezeti masszivitás: domborított forma biztosítja mechanikai tartást, széle L alakban ,,ledöntött” és 8 mm-es peremmel merevített.

Szerkezeti keménység: a vörösréz ,,puha fém” de a speciális megmunkálási eljárás során szerkezete felkeményedik, a mechanikai tartó szerep biztosított.

Leszorító abroncs: a peremen helyezkedik el a tömör rozsdamentes laposacél anyagból készített abroncs és a hegesztett leszorító villák. Az abroncs levehető, a felület könnyen tisztítható.

Merevítő és oszlop csatlakozó karima: kiemelt nyak részen speciális hegesztéssel 5 mm vastag rozsdamentes karima található, hogy még masszívabb legyen a vörösréz kupola forma. Ez a karima biztosítja az oszlop csatlakozást.

Betöltő ajtó és nézőüveg

Célja: üst mosása, cefre betöltés, folyamat szemrevételezése nézőüvegen keresztül.

Felhabzás: a pálinkafőzési folyamat egy jellemző problémája, hogy a cefre néha felhabzik. A leginkább habzásra hajlamos cefrék: meggy, cseresznye, törköly, borseprő. A nézőüvegen keresztül a felhabzás észrevehető, be tudunk avatkozni a lepárlás folyamatába.

Betöltő ajtó hasznos átmérője: 120 mm

Peremezett ajtónyílás: könnyen tisztítható, egyedileg peremezett betöltő nyílás található a kupolán. A peremezett és síkra csiszolt nyílásra 8 mm-es anyagvastagságú (!) rozsdamentes gyűrűt hegesztünk réz-rozsdamentes vegyes kötéssel. Ehhez a gyűrűhöz csatlakoznak a leszorító csavarok.

Ajtóba integrált nézőüveg: az ajtó fedőlapba 76 mm-es betekintési átmérővel rendelkező nézőüveg segíti az üstben zajló forrás szemrevételezhetőségét.

Sárgaréz leszorító lengőcsavarok: 2 db M10-es egyedileg készített csavarral szorítható le az ajtó fedlap. Előnye, hogy a sárgaréz menet hosszútávon sem ,,rág be” (sérül az anya tekerése és a feszítő hatás miatt).

Szilikon tömítés: nútba ragasztott szilikon D profilú gyűrű biztosítja a biztos gőz tömítettséget.

Ergonómikus bakelit marokanya sárgaréz menetes betéttel: a lengőcsavarokon keresztül marokanyák segítségével szoríthatjuk a kupolát az üst nyakán található tömítéshez. A bakelit rész nem melegszik fel, óvja a felhasználót a véletlen érintés következtében kialakuló égési sérülésektől. A sárgaréz betét biztosítja, hogy sok nyitási-zárási ciklus következtében sem kopik el és rág be a menet.

Markolat: az ajtó biztonságos leemelését csavarkötéssel rögzített markolat biztosítja.

Betöltő tölcsér

Az kupola ajtónyílásán található marokanyák segítségével rögzíthető a Tölcsér a betöltő nyíláshoz.

A Támasztófül a betöltő nyílás karimájára illeszkedve tartja a Tölcsért, így a paláston kialakított ívre támasztva a vödröt/hordót, a cefre könnyedén betölthető az üstbe.

Anyaga: Rozsdamentes acél

Felső átmérő: 350 mm

Alsó átmérő: 92 mm

Magasság: 252 mm

Páracső

Páracső átmérő: 35 mm

Lejtése

A legolcsóbb, funkció szempontjából alkalmatlan készülékek esetén a páracső a hűtő felé esik, ráadásul elég nagy szögben. Ez a kialakítás szakmailag, több okból kifolyólag teljesen helytelen. A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen a lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a páracsőben lecsapódott vegyületek visszafolyjanak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst felé lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt. A páracsövet a szakirodalom felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő felé történő emelkedésre.

Keresztmetszete

A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége.

A páracső a hűtőhöz és kupolához kúpos hollanderrel csatlakozik, ezért nincs szükség tömítésre.

Átmérő és javasolt üstméret

Átmérő (mm) Keresztmetszet (mm2) Ilyen üstmérethez megfelelő (liter)
16 201 10-20
20 315 20-50

28+

616 50-100

A 16 mm-es és 28 mm-es átmérőjű csövek között több mint háromszoros keresztmetszeti különbség van!

Rozsdamentes hűtő

Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél.

Tisztítható: egyetlen csavaranya oldása után kiemelhető a párlattal érintkező tányérsor.

Nagy űrtartalmú tartály: folyamatos vízbetáp nem szükséges a használatához.

Epruvetta leengedő csappal

Szeszfokmérés: A pálinkafőzés közben tájékoztató jelleggel mérjük a kifolyási (pillanatnyi) alkoholfokot. A szeszfokmérés legegyszerűbb módja, ha egy folyamatos fokolóba vezetjük a párlatot a párlatkifolyó csőből.

Működési elve: a szeszfokolót tartalmazó párlatcsőbe merőlegesen érkezik a véghűtőből kifolyó párlat. E merőleges betáplálással elkerülhető, hogy kifolyó párlat térfogatárama magával ragadja és jelentősen ,,megemelje” a szeszfokolót mérési hibát okozva ezzel.

Tartozék és tartalék szeszfokoló: Az epruvettához 0-100-as beosztású technológiai szeszfokolót adunk, illetve biztosítunk egy tartalékot is.