PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkapédia - Tudástár

LEGFONTOSABB
alapanyag
cefrekészítés
jogszabályok
kiállítások
mi írtuk
pálinkafőzés / lepárlástechnika
pálinkafőző gépek
párlat utókezelés
párlatversenyek
rólunk
Szűrés törlése
A II. Perkátai Regionális Pálinkaverseny eredményhirdetése
25
Márc

2018. március 24-én szervezte meg Perkáta Nagyközség Önkormányzata Pavlicsek Csabával, négyszeres nemzet győztes pálinkamesterrel közösen a II. Perkáta Regionális Pálinkaverseny eredményhirdetési rendezvényét, a Győry-kastély épületében.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható
13
Dec

Azt gondolom igen sok honfitársam vélekedik úgy, hogy pálinkát főzni a világ legegyszerűbb dolga, sőt, sokan nem is csak eltűnődnek ezen, hanem meg is teszik. Kis túlzással le is főznek minden gyümölcsöt, ami másként már nem hasznosítható. Az így született italok azán sokszor nem várt azonnali, illetve késleltetett hatással bírnak... Ez az írás azonban nem róluk szól, hanem arról a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni. Ráadásul mindezt elképesztő szerénységgel teszi.

Pálinkafőzőgyártók is bemutatkoznak az OMÉK-on
26
Szept

Az OMÉK-on több magyar, pálinkafőző gyártó és forgalmazó cég is részt vesz kiállítóként. Kétrészes cikksorozatunk első részében a pálinkafőző.hu-t mutatjuk be.

Beszámoló a II. lövői párlatversenyről
14
Febr

A Lövői Párlatverseny idei megmérettetésére az ország számos pontjáról érkeztek nevezések. Pontosan 308 mintát került hozzánk, ez a szám nagy örömünkre több a tavalyinál. Nagyon büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy a mi párlatversenyünk a régió ilyen jellegű legnagyobb eseménye.

Együttműködési megállapodás a SZIE-ÉTK és az Eucentral-Marketing Kkt. között
07
Aug

2017. június 21-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Eucentral Marketing Kkt., amely értelmében az Eucentral Kkt. az Egyetem tulajdonába adja az általa kifejlesztett, modern desztilláló berendezést, valamint az eddigi szakmai együttműködést (oktatás és kutatás-fejlesztés) tovább mélyíti az Egyetemmel.

Megvan a jóízű pálinka titka!
04
Márc

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakészítőnek hasznos lehet.

Kisüsti vagy tornyos: melyik a jobb?
17
Jún

Azt is kérdezhetnénk: kétszer vagy egyszer lepárolt pálinkát fogyasszunk inkább?  A válasz ezúttal nem a fogyasztóktól és nem is a gyártóktól érkezik, hanem egy független vizsgálólaboratóriumból: több ezer pálinkamérés alapján a Laboratorium.hu-n most végre kiderül az igazság...

Egy jó vilmoskörte pálinka születése
06
Máj

Hogyan készítsünk jó pálinkát? Különösen, ha vilmoskörtéről van szó? Mi a helyzet az utóérleléssel, a cefrézéssel, a lepárlással kapcsolatban? 

Pálinka: törvénybe foglalható a jó íz?
09
Okt

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?

Megmenthető az előpárlatos pálinka!
19
Márc

A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba kellemetlen, szúrós szagú komponensek kerülnek, gyakorlatilag elrontva az italt. Jó hír minden pálinkakészítőnek, hogy az előpárlatosság kijavítására igenis van gyógymód.

Nem a lehullott gyümölcsből készül a jó pálinka
24
Júl

Barack, szilva, körte, málna, eper – fogyaszthatjuk nyersen, készülhet belőlük lekvár, vagy főzhetünk pálinkát. A csíkszeredai Erőss László ez utóbbi lehetőséget választotta, s nem kis büszkeségére nemrégiben egy rangos nemzetközi versenyen is értékelték a Székelyföldön készült párlat minőségét.

Cefrekoncert a delnei pálinkafőzőben
10
Máj

Hogy egyre jobb minőségű pálinkát főznek, azt maguk is tudták, de hogy az általuk főzött málnapálinka a Székelyföld legjobb pálinkája címet fogja elnyerni, az talán még őket is meglepte. 

Csoli
07
Máj
A csolnoki alpolgármester már fiatalon is díjnyertes párlatokkal büszkélkedhet
29
Márc

Még csak két versenyen indult el, máris több érmes pálinkával büszkélkedhet Reményi László, aki jelenleg pálinkamester szaktanácsadónak tanul. A csolnoki alpolgármester szeretné elérni, hogy Esztergom és térsége a pálinkáiról és párlatairól is híres legyen.

Az illatok és zamatok különleges világába vezetett be perkátai műhelyében Pavlicsek Csaba
13
Febr
Az ország legrangosabb párlatversenye, a Quintessence többszörös legjobb magánfőző díjának nyertese, okleveles pálinkabíráló, a Pálinkakiválóságok könyv társszerzője és a Perkátai Regionális Párlatverseny fő szervezője.
Aranyos belépő biopárlatokkal
15
Febr
Élete első párlatversenyén meghódította a Palota Szálló közönségét a nyírgyulaji egyetemista.
Stílus-alázat-érzék--Negyedszer is Pavlicsek Csaba az ország legjobb magánfőzője
24
Jan

A hétvégén ért véget az „Szőlészet és pincészet” kiállítás a budapesti vásárvárosban, ahol a palinkafozo.hu standján feldíszített főzőüstök fogadták a látogatókat. Az egylépcsős pálinkafőzőkön bronz-, ezüst- és aranyérmek garmada csüngött. A tulajdonosuk pedig egy ember, a Quintessence párlat és pálinkaverseny legeredményesebb magánfőzője Pavlicsek Csaba.