Milyen a szimplafalú pálinkafőző üst?
Szimplafalú üst esetén a cefrét közvetlenül fűtjük, tehát a cefre és a tűztér között 100 literes vagy annál kisebb üsttérfogatnál közvetlenül, egy 1-1,5 mm vastag fenéklemezen keresztül történik a hőátbocsátás.
Előnyei:
- Tüzelőanyag takarékos.
- Gyorsan felfűthető.
- Elhanyagolható a tehetetlensége (ha csökken a hőközlés intenzitása, azonnal csökken a gőz képződésének sebessége, tehát jól szabályozható).
- Kis mennyiség is lefőzhető egy nagyobb üstben (akár 10 %-os töltési szinttel is üzemel egy kis teljesítményű gázégővel).
- Kedvező áron megvásárolható, mivel kevesebb anyag és munkaóra kell a legyártásához.
- Magánfőzésre ideális.
Hátrányai:
- Csak beépített fenékkeverővel célszerű megvásárolni!
- Amennyiben egy szimplafalú üst nem tartalmaz fenékkeverőt, nagy valószínűséggel lekozmál a cefre, ha betartjuk a helyes lepárlási időt. A kozmaízű párlathiba érdemben nem javítható.
- A keverő nélküli szimplafalú üstök csak finomításra (második lefőzés) szolgálnak.
- Cefrefőzésnél a fenékkeverő nem helyettesíthető a gyógynövény lepárlásnál használatos leégésgátló betéttel. A leégésgátló betétek sajnos nem jelentenek megnyugtató megoldást a cefre lekozmálásnak megakadályozására, emiatt a leégésgátló betétes üstöket cefrefőzéshez nem javasoljuk.
Milyen a duplafalú üst?
A duplafalú vagy közvetett fűtésű üstöknél az ábrán látható módon egy vízköpenyen keresztül történik a hőátbocsátás. A duplafalú üstök működési elve azon alapszik, hogy a köpenyben lévő vízfürdő túlnyomás alatt 100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten forr. A vízköpeny nyomása egy szabályozószeleppel állítható. 0,5-1,0 bar túlnyomást alkalmazva a köpenyben lévő víz (hőátadó közeg) forráspontja ~110-120 Celsius-fokra emelkedik. Ezen a hőmérsékleten még nem ég meg a cefre, viszont a vízfürdő és az üstben lévő cefre közötti hőmérséklet különbség megfelelő a dinamikus lepárláshoz.
Előnyei:
- Helyesen beállított szelep mellett biztosan elkerülhető a cefre odakozmálása.
- A legmodernebb technika.
- A vízköpeny felfűtést követően tartja a hőt.
- Amennyiben rozsdamentes acélból készült az üst, jól használható egyéb feladatokra, például lekvárfőzés.
Hátrányai és intelmek:
- Legmodernebb technika: Ideális cefrefőző üst. Kimondottan alkalmas egylépcsős főzési technikához.
- Elektromosan fűthető: Az egyik legjobb fűtési mód költség és szabályozhatóság tekintetében az elektromos fűtés. Hátránya, hogy csak duplafalú pálinkafőző üst fűthető vele, mivel itt lehetőség van arra, hogy a fűtőszálakat a két üst közötti térbe (köpenytér) építsük be.
- Magasabb beszerzési ár: A technika bonyolultsága, a nyomástartó hegesztés és vonatkozó engedélyei, valamint a szimplafalúhoz mért nagyobb alapanyag- és munkaóraigény miatt a helyesen legyártott készülék csak drágábban vásárolható meg.
- Keverő kell: A megfelelő használhatóság (hőátbocsátási, hőszállítási viszonyok) érdekében keverő (oldal-propellerkeverő) beépítésére mindenképp szükség van.
Amennyiben nincs keverő beépítve egy duplafalú üstbe, közepes sűrűségű (alma, körte) cefre esetén lassul a felfűtés, mert nem tud ,,átlépni” a hőmennyiség a köpenytérből a cefretérbe a lassú hőátbocsátási és hővezetési folyamat miatt. A cefretérben lévő egyenlőtlen hőmérséklet eloszlás hátrány például az egylépcsős gépek elő- és középpárlat határának összemosódása miatt, mivel keverő nélkül a forrás nem egyenletesen indul el a cefre teljes mennyiségében.
- Biztonsági szelep: A köpenytérbe mindig legyen beépítve biztonsági szelep, valamint nyomásmérő óra. A biztonsági szelepek között jelentős különbség van, mindenképp tanúsított, megbízható gyártótól származó biztonsági szelepben lehet csak megbízni.
- Minimális töltési szint: A helyes működtetés érdekében általában 40-50 százalékos töltési szintet ír elő a pálinkafőző gép gyártója. Ezért a szükséges mennyiségű cefre-alszesz aránnyal számolnunk kell. Példa: 80 liter átlagos cefréből 15 liter alszesz keletkezik. Tehát egy 100 literes duplafalú üsthöz legalább 240 liter cefre szükséges, hogy az abból képződő alszeszt finomítani tudjuk.
- A légköri nyomású (nem nyomástartó) vízzel töltött dupla köpeny nem alkalmas a cefrében lévő illóanyagok maradéktalan ,,kihajtására” (tehát a cefrében benne marad az alkohol egy része is). Valamint a köpeny párolgási vesztesége miatt (amit rendszeresen után kell töltenünk) nagyon energiapazarló e helytelenül legyártott duplafalú rendszer, ezért pálinkafőzéshez nem javasoljuk.
- Olajfürdős: A hőközlő olajjal töltött köpeny hátránya, hogy az olajfürdő akár 200-300 Celsius-fokig is hevülhet, ami a cefre leégést okozhatja. Valójában már 120-130 °C-os olajfürdő (keverés nélkül) is okoz odakozmálást. Az olajfürdős üstök nehezen szabályozhatóak, emiatt inkább a helyesen legyártott vízfürdős, vagy szimplafalú fenékkeverős üstöket javasoljuk házi főzéshez.
- Hideg üst felfűtés: A duplafalú üstöknél számolnunk kell azzal, hogy az első felfűtés lassabb (15-20 perc), mivel a vízköpenyt is fel kell fűteni. Amennyiben viszont egymás után több felöntést párolunk, a vízköpeny tartja a hőt, gyorsítja a lepárlást.
- Melyik a legjobb duplafalú technika? 0,5 baros, kis nyomású, csökkentett vízteres, indirekt gőzfűtésű, dupla biztonsági szeleppel ellátott, domború fenéklemez kialakítású, teljes kifolyású duplafalú üst, elektromos fűtéssel.
Mire jó a szimplafalú keverő nélküli üst?
2010-ben engedélyezték az otthoni pálinkafőzést Magyarországon. Belföldi gépgyártás nem volt, az import gépeket sok esetben olyan kereskedők hozták be az országba, ahol nem a gép technikai alkalmassága, hanem a biztos eladhatósága volt a cél.
A gyártók azért gyártanak szimplafalú üstöket keverő nélkül, mert a kisüsti (kétlépcsős) főzési technika esetén a másodig főzés során az alszesz már nem tud lekozmálni.
Összefoglalva
- Cefrefőzésre ne vásároljunk szimplafalú üstöt keverő nélkül.
- A pálinkafőző gépet 5-15 évre vásároljuk, fontoljuk meg a választást!
- Igaz, hogy egy keverős gép 30-50 ezer forinttal drágább, de véleményünk szerint nem lehet ebben az estben az ár a kérdés, egy ilyen hosszútávú beruházás esetén.
- Amennyiben nem bírja el a családi költségvetés, inkább vegyünk kisebb üstöt, de mindenképp keverővel felszerelve.
- Keverő nélkül a szimplafalú gép cefrefőzésre nem, vagy nagyon nehezen használható.
- Második üstnek (alszesz finomításra) viszont alkalmasak a keverő nélküli pálinkafőzők.