PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

DES-1961 kisüsti pálinkafőzők 60-100 liter peremtömítéses - * Új kivitel! *

VIDEÓ: DES-1961 pálinkafőző gyár rövid bemutatása

Döntéstámogató információk

Kisüsti lepárlástechnika jellemzői

A kisüsti lepárlástechnika a gyümölcs és borpárlatok előállításának ősi, bevált módszere. Jellemzője, hogy vörösréz szerkezeti elemekből készült lepárlóban kétszer kell desztillálni a kívánt alkoholtartalom és minőség elérése érdekében. Az első főzés (cefrefőzés) során 20-25 % alkoholtartalmú alszesz keletkezik, amely térfogata a betöltött mennyiség ötöde. A második főzés (finomítás) művelete során választjuk el a zavaró elő- és utópárlati komponenseket. Jellemző középpárlat átlag 60-65 alkohol %. A keletkező párlat helyes főzési gyakorlat esetén különleges, aromagazdag.

Miért ez a pálinkafőző?

A DES márkájú pálinkafőzők ár/érték arányban a legjobb kisüsti lepárlók. A szabadkai üzemben a '70-es évek óta gyártják ezt a gépcsaládot, kiforrott kipróbált technika. A Kárpát-medencében és délszláv országokban legnépszerűbb típus, több 10 ezer darab készült belőle.

A legfontosabb szerkezeti elemek az alábbiak, melyekről lejjebb részletesen írunk:

Üstház: A készülékek rendelkeznek üstházzal, így a lepárlás gyorsabb és enegriahatékonyabb.

Keverőszerkezet: Keverős kivitelben is elérhető, amely motorizálható is.  Ennek segítségével a sűrű cefrék is gyorsan, leégés mentesen lepárolhatók. 

Réz szerkezeti elemek: A gőzzel érintkező szerkezeti elemek  vörösrézből készülnek, melynek károsanyag megkötő (kén vegyületek, hidrogén-cianid), és aromaképző szerepe van. 

Páracső és hűtőspirál megfelelő keresztmetszete:  A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. 

Emelkedő páracső: A páracső az üst felé lejt, ezáltal az elő- és utópárlat elválasztás pontosabb, a magasabb forráspontú nemkívánatos komponensek visszafolynak az üstbe.

Hűtő: A pálinkafőzőhöz többféle kialakítású hűtő is vásárolható. Nagyobb méretű tartályos hordó, és kisebb méretű rozsdamentes átfolyós hűtő is kapható.

Ajándékok, kedvezményes kiegészítők

A DES 1961 60-100l pálinkafőzőkhöz az alábbi ajándékokat adjuk:

  • 0-100-as szeszfokoló
  • fokolóhenger
  • házhozszállítás országon belül ingyenes
  • Kedvezménykártya egynapos oktatásra: minden üsthöz küldünk egy 50%-os kedvezménykártyát, mellyel 20.000 Ft helyett 10.000 Ft-ért léphet be oktatásunkra (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi Kar)

Kedvezményesen vásárolható tartozékok pálinkafőző vásárláskor:

  • epruvetta vásárlási kedvezmény (pálinkafőző vásárlással egy időben 14.000 Ft helyett 11.200 Ft-ért vásárolható)
  • keverőmotor vásárlási kedvezmény (pálinkafőző vásárlással egy időben 60.000 Ft helyett 50.000 Ft-ért vásárolható)

Extra gyártói garancia és szervíz

A gyártó 5 év garanciát vállal a vörösrézből készült szerkezeti elemekre.

A garancia a palinkafozo.hu-n keresztül érvényesíthető, néhány nap alatt javítható a hiba, segítünk a szállításban. 

A készülék réz szerkezeti elemei normál használat mellett évtizedekig bírják, 2010 óta Magyarországon is rengetegen használják.  

Hogyan tanulható meg a pálinkafőző használata?

A cefrekészítés és pálinkafőzés legfontosabb tudnivalóit megismerheti kézikönyvünkből:

  1. Alapanyag feldolgozás kellékei
  2. Alapanyag feldolgozás lépései
  3. Cefrekészítés kellékei
  4. Cefrekészítés lépései
  5. Az erjedés végének jelei
  6. Gyümölcscefrék várható kihozatala. 
  7. Fogyasztási alkoholfok beállítása
  8. Zavarosodás, opálosodás hidegkezelése

KÉZIKÖNYV

 

Minden pálinkafőzőhöz részletes használíti útmutatót küldünk:

  1. Pálinkafőző összeállítása
  2. Üzembe helyezés
  3. Tisztítás első használat előtt
  4. Szerkezeti elemek és funkciójuk
  5. Lepárlás menete lépésről lépésre
  6. Tisztítás, karbantartás
  7. Munka és balesetvédelem
  8. Magánfőző törvény

Egynapos oktatásunkon lépésről-lépésre, gyakorlati szemlélettel végigvesszük a pálinkafőzés helyes gyakorlatát:

OKTATÁS

Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok

Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban. 

1106 Budapest, Rákász u. 19. hétfő-péntek 9-17
9343 Beled, Vörösmarty u. 32.

hétfő-csütörtök 8:00-15:30

péntek 8:00-14:30

 

 

 

 

 

BEJELENTKEZÉS BEMUTATÓTEREMBE

Legfontosabb szerkezeti elemek

Üstház

Kétféle üstházzal vásárolható

  • Billenthető üstház (60, 80 és 100 literes üstök esetén)
  • Stabil üstház (100 literes leengedőcsapos kivitel esetén)

Részei

  • anyaga: hengerelt vaslemez
  • festése: hőálló kandallófesték
  • füstcső átmérő: 125 mm, kéménybe köthető
  • kiemelhető az üst: a tűztér ajtajánál nagyobb méretű gázégővel is használható, mert az üst kiemelhető az üstházból a 3 rögzítőcsavar oldása után
  • belső lángterelő: védi az üstházat, lehetőséget biztosít a samottolásra, vagy egyébb hőálló anyaggal szigetelésre

Fűtési módok

Gázfűtés

  • egyszerűbb, tisztább, kezelhetőbb fűtési mód, ugyanakkor lassabb mint a fatüzelés
  • a megfelelő teljesítményű gézégő alapfeltétel
  • ne az ajtó mérete határozza meg a gázégő választást, hanem a teljesítménye, és a lángmagasság
  • az égésterméket el kell tudni vezetni, komoly kockázata van, erre figyelni kell! 
  • 3-3,5 kg PB gáz szükséges egy főzéshez 100l-es üst esetén, 35l-esnél kb. 1 kg
  • lepárlási idő (óra) 35l 100l
    cefrefőzés 2,5 3,5
    alszesz finomítás 3 4

Fafűtés

  • cefrefőzésnél kiváló, alszesz finomításnál odafigyelést igényel
  • folyamatos felügyeletet igényel, nehezebb vele dolgozni
  • rezsiköltségben kedvezőbb: 80 liter cefre kifőzéséhez egy 100 literes üstben 20-25 kg keményfa szükséges
  • jó használat mellett akár 2,5-3 órás főzési idő lehetséges

 

Üst

Szimplafalú üst előnyei

Mivel otthon jellemzően egy üsttel rendelkezünk az első főzést (cefrefőzést) és a második főzést (finomítást) is ugyanazon üsttel végezzük. 80-85 liter cefréből jellemzően 15-20 liter alszesz keletkezik. Egy szimplafalú 100 literes üsttel már 10-15 liter alszesz is finomítható. Ez nagy előnye a szimplafalú üstöknek a duplafalúakkal szemben, amelyeket legalább 50 százalékig fel kell tölteni. Duplafalú üstök esetén mindenképp javasolt folyamatos üzemű propeller vagy fenékkeverő, mivel csakis keverés mellett valósíthatók meg a megfelelő hőátadási viszonyok. Keverő nélkül az üst felfűtése irreálisan lassú és a forrás elsősorban a vízköpeny mentén az üst szélére korlátozódik.

 

Üst anyaga

A DES pálinkafőzői 99,96 %-os vörösrézből készülnek. Ennek előnye a kiváló hővezető tulajdonság, amely hatására a fűtés során közölt hő arányosan eloszlik az üst teljes felületén. Ez biztosítja a cefre illetve alszesz egyenletes felmelegítését, valamint a lepárlás során a pontos leválasztást. A réz ezen tulajdonságai eredményezik azt, hogy az üst közvetlenül fűthető. Nincs szükség sem lángterelésre, sem szendvicstalpra, így a felfűtési és főzési idő sem szenved felesleges csökkenést.

 

Összaállítása

Az üstök palástlemeze hengerítéssel majd hegesztéssel készül, fenéklemeze pedig korcolással kerül rögzítésre az üsthöz. A korcolás mentén forrasztás biztosítja a teljes tömítettség elérését. A forrasztási technika, az egyik legrégebb óta alkalmazott gyártástechnkai módszer.

Az üstök palástlemeze merevítőbordákkal  lett ellátva, amelyek az üstök üstházban való rögzítése mellett biztosítja a szerkezet stabilitását is.

 

Mérete

Rendelkezésre álló idő – párlat minőség:  Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kierjedt cefrét a lehető leghamarabb célszerű lepárolni, mivel (pláne nyári melegben) romlási folyamatok (pl. ecetsavas erjedés) veszik kezdetüket. A romlási folyamatok gyorsan zajlanak és könnyen tönkremehet az eddigi munkánk. Egy kisebb üsttel nagyjából ugyanannyi ideig tart lefőzni egy felöntést, mint egy 100 literessel.

Tehát, aki elfoglalt és jellemzően csak hétvégén tud foglalkozni pálinkafőzéssel, célszerű nagyobb üst méretet választanai, hogy gyorsabban haladjon a munkával.

Nagyobb méret kedvező egységár: Az egy liter töltési térfogatra jutó pálinkafőző gép ár a nagyobb üstök esetén jellemzően kedvezőbb. Sőt ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel rendelkező 60 és 100 literes üst között jellemzően minimális árkülönbség van. Ennek az oka egyszerű. Ugyanannyi munka előállítani egy hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező, de pár literrel kisebb térfogatú üstöt. Tehát jobban megéri nagyobb gépet venni, mert ha kell, akkor lehet haladni vele.

    DES 60l DES 80l DES 100l
    Bruttó űrtartalom 60l 80 100
    Betölthető cefre mennyiség 48l 65 85
    Éves cefremennyiség 400-600 600+ 600+
    Optimálisan fűthető gáz, fa fa gáz, fa
    Üst mélység  39,5 cm  32,5 cm 43,2 cm
    Üst átmérő 44 cm 55 cm 55 cm
    Üstház átmérő 52 cm 63,9 cm 63,9 cm

    Peremtömítés

    Miért készült?

    A régi vízzáras konstrukciónál a helytelen túl vagy alulfűtés következtében a vásárlók néhány százalékánál előfordult hibajelenségként az, hogy a párlat egy része a vízzárba került, így a kihozatal csökkent. A gyártó ezen hibajelenség kiüszöbölésére fejlesztette ezt a peremtömítéses verziót, ahol az ilyen jellegű hibák nem fordulhatnak elő.

    Biztonság

    A vízzár biztonsági funkciója nem csorbult, mert a kupolába egy biztonsági szelep került beépítésre, amely az esetleges túlnyomást elengedi.

    Leteszteltük a gépet: Az tapasztaltuk, hogy ha nincs túlhúzva a csapos zárás, akkor nem sérül a tömítés, hosszú távon bírni fogja. Ez a zárási mód a vízzáras kivitelhez képest intenzívebb fűtést, ezáltal gyorsabb főzést tesz lehetővé.

    Tömítés:

    • Anyaga: Hőálló szilikon
    • Vasgagság:
    • Szélesség:
    • Átmérő:

    Kupola

    Felület: Fontos, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.

    Térfogat: A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.

    Részleges deflegmáció: A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.

    Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjuk.

    Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága matt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.

    Hőmérők

    Gőzhőmérő a kupolában

    Az eszköz 0-110°C között maximum 2°C hibával biztosítja a hőmérséklet mérését. A pontos mérés megkönnyíti az elő- és utópárlat leválasztását, és így segít a kiváló minőségű pálinka elkészítésében. 

    Vízhőmérő a hűtőtartályban

    A eszköz segítségével ellenőrizhető a hűtővíz hőmérséklete. Nagyobb űrtartalmú tartályos hűtő esetén kisebb a jelentősége. Kisebb űrtartalmú, átfolyós elvű hűtő esetén kulcsfontosságú a megléte. A hőmérő segítségével néhány főzés rutinjával pontosan beállítható a szükséges vízáram, így a hűtőteljesítmény megfelelő, és nincs többlet vízfogyasztás.  

    Páracső

    Lejtése

    A legolcsóbb, funkció szempontjából alkalmatlan készülékek esetén a páracső a hűtő felé esik, ráadásul elég nagy szögben. Ez a kialakítás szakmailag, több okból kifolyólag teljesen helytelen. A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen a lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a páracsőben lecsapódott vegyületek visszafolyjanak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst felé lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt. A páracsövet a szakirodalom felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő felé történő emelkedésre.

    Keresztmetszete

    A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. A kupolában lévő többlet gőz kis mértékben túlnyomást okoz, ami vízzáras tömítésű üstök esetén a párlatgőz kifújását eredményezi. 

    Csatlakozási módja

    A páracső a hűtőhöz és kupolához egy modern, könnyen bontható Clamp csatlakozóval kapcsolódik.

    Átmérő és javasolt üstméret

    Átmérő (mm) Keresztmetszet (mm2) Ilyen üstmérethez megfelelő (liter)
    16 201 10-20
    20 315 20-50

    28

    616 50-100

    A 16 mm-es és 28 mm-es átmérőjű csövek között több mint háromszoros keresztmetszeti különbség van!

    Hűtő opciók

    A DES-1961 60-100 literes termékcsaládhoz az alapfelszereltségű horganyzott tartályos hűtő helyett, rozsdamentes acél átfolyós hűtő is választható. Érdemes végiggondolni a legfontosabb szempontokat az optimális berendezés megválasztásához.

     

    Helyigény (kis+/nagy-)

    A tartályos hűtők helyigénye kb. 1 m2.

    Az átfolyós hűtők helyigénye kisebb: kb. 30x30 cm

     

    Folyamatos vízellátást igényel (igen-/nem+)

    A nagyobb víztérrel rendelkező tartályos hűtők esetén megfelelő hőmérsékleti értékek mellett akár egy töltésnyi hűtővíz is elegendő lehet egy lepárláshoz. Napon belüli második lepárláshoz, illetve az üst kitakarításához viszont ebben az esetben is szükségünk lehet vízutánpótlásra. 

    Amennyiben a hűtővízet hosszabb időre(hetek, hónapok) a tartályban szeretnénk tárolni, felhasználva a kihűlt vizet másnapi lepárláshoz, javasoljuk a rozsdamentes acél tartályos hűtő vásárlását.  

    A kisebb víztérrel rendelkező átfolyós hűtők folyamatos, lassú vízellátást igényelnek. Használatuk nem okoz jelentős költségnövekedést (lásd a lenti kalkulációban!).

     

    0.Horganyzott tartályos hűtő, réz spirálos 200l (alapfelszereltség)

    Előny:

    • Használatához nem szükséges folyamatos vízellátás

    Hátrányok:

    • Tisztítást igényel: a rézspirál belső felületét lepárlás előtt tisztítani kell, hogy a cső felületén képződő réz-oxid ne oldódjon bele a párlatba
    • Nehezen hozzáférhető tisztítandó felület: a rézcső belső felülete nehezen hozzáférhető, csak gőzöléssel / áztatással tisztítható
    • Víztartály élettartama véges: a víztartály palástja idővel rozsdásodhat (különösen folyamatosan benne tárolt vasas kútvíz esetén), kilyukad és cserére szorul

     

    1.Rozsdamentes átfolyós hűtő, csőköteges 30l

    Előnyök:

    • Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél.
    • Kis helyigény: a palack átmérője 20 cm
    • Víztakarékos: 50-80 liter/óra, legmodernebb üzemi technika. Használatához csapvíz vagy egyéb stabil nyomású vízbetáp kell.

    Hátrányok:

    • Tisztítása: A réz csőköteges megoldás miatt a hűtőfelület tisztítását a spirálos hűtőkhöz hasonlóan gyakran el kell végeznünk. Így kerülhető el, hogy a réz a párlatba oldódjon. A csőköteg nem szétszedhető, ezért csak gőzöléssel, bedugózással tisztítható.
    • Használata folyamatos vízellátást igényel.

    Legfontosabb kiegészítők

    Gázzsámoly és nyomáscsökkentő

    A DES 60-100 literes termékcsalád üstjeinek hatékony fűtéséhez nagyobb teljesítményű gázégő szükséges, mint a kisebb lepálókhoz és bográcsokhoz. Az égőfejek teljesítményének összehasonlítára a  legpontosabb paraméter az eszközzel 1 óra alatt elégethető gáz tömege.

    Üstméret 60 literes üst 80-100 literes üst
    Gázfogyasztás 700-800 g/h 1100-1200 g/h
    Teljesítmény 10 kW 15 kW

     

    A nyomáscsökkentő kimeneti gáznyomásának szabályozásával az égőfejek teljesítménye igény szerint változtatható.  Ezért javasoljuk az 50 literesnél nagyobb üstök esetén az állítható nyomáscsökkentő használatát. 

    GÁZZSÁMOLY 10 kW

    GÁZZSÁMOLY 15 kW

    Motor keverőszerkezethez

    A keverőmotor segítségével automatizálhatjuk a pálinkafőző keverőszerkezetét. Folyamatos keverés mellett nullára csökkenthető a leégés kockázata. A cefre keverésével a felfűtési idő is rövidül, méréseink szerint kb. 15 perccel.

    Használata: 

    • A teljes cefrefőzés alatt érdemes bekapcsolni.
    • A kézi keverőkar helyére gyorsan (1 perc) felhelyezhető, illetve levehető.
    • Nem koptatja el az üst alját, mert csak cefrefőzésnél használjuk, ahol a pépes anyag filmréteget képez a lánc és az üst alja között. 
    • Hálózati adapter a szett része, mellyel normál 220 V-os hálózatról üzemeltethető.

     

    Hatékonyság növelés:

    • Fogyasztása egy főzés során kb. 0,3 kW, 12 Ft energiaköltség.
    • Számításaink szerint 250 g gáz spórolható meg, melynek ára kb. 110 Ft. (5000 Ft-os PB-palack árral számoltunk)
    • A minimális üzemeltetési költség miatt nem érdemes szakaszosan működtetni, mert a folyamatos megállás/újraindulás csökkenti a motor élettartamát, lassítja a lepárlást. 

    Epruvetta (folyamatos szeszfokoló)

    A folyamatos fokoló arra szolgál, hogy a lepárlás bármely pillanatában egyszerűen ellenőrizhető legyen a kifolyó párlat aktuális alkoholfoka. A szűrőfeltétben elhelyezhető szűrőpapír kiszűri a szennyezőanyagok és a nehéz, kellemetlen ízű  magasabb rendű alkoholok, olajos komponensek jelentős részét. Használatával kisebb eséllyel lesz opálos az elkészült párlat.  

    Az első főzés (cefrefőzés) során a teljes lepárlás alatt, a második főzés során az előpárlat leválasztást követően célszerű alkalmazni. Az epruvetta univerzálisan csatlakoztatható bármely lepárlóhoz. A lényeg, hogy a lepárló kifolyócsövéből érkező páralt az epruvetta gyűjtőtölcsérébe folyjék. E tölcsérbe több réteg háztartási szűrőpapír helyezhető, amely az ,,átrepülő” szerves részeket, valamint a zsíros-olajos komponensek (pl kozmaalkoholok) fölösleges mennyiségét megköti. A szűrőpapír lehet megfelelő méretű kávé-, teafilter, egyéb élelmezési célra alkalmas háztartási szűrőpapír, vagy laborszűrő.

     

    Miért rozsdamentes acélból?

    • Masszív szerkezet, nem törékeny.
    • A talapzaton lévő furatok segítségével rögzíthető.
    • Könnyen tisztítható mivel saválló, rozsdamentes nemesacél anyagból készül.
    • Csak hegesztett kötéseket tartalmaz.

    Miért ne rézből?

    A réz epruvetta hátránya, hogy  a fém felületen néhány nap alatt képződő oxidréteget minden lepárlás előtt el kell távolítanunk, mert különben lepárlás során az emberi szervezet számára toxikus réz oldódhat a párlatba. A túlzott réz-oxid beoldódás a prárlat kékes elszíneződését okozhatja. 

    A lepárlás ezen szakaszában a réz felületnek (a gőzzel érintkező kupolával és páracsővel ellentétben) már nincs aromakatalizáló hatása, használata inkább hátrányos következményekkel jár. 

    Miért ne üvegből?

    Üveg epruvettát általában laboratóriumi körülmények között alkalmaznak. Törkékenysége miatt a házi- és üzemi lepárlóhelységben rozsdamentes acél eszköz használata javasolt.  

    Miért ne ráhúzhatós?

    Hátránya, hogy csak meghatározott átmérőjű kifolyócsőhöz illeszkedik.

    Ha nem található rajta nyomáskiegyenlítő furat, akkor a főágban összegyűlő párlat elzárja a gőz útját, túlnyomást okozva a rendszerben. Ez ingadozó párlatkifolyást eredményez, vízzáras üstöknél pedig a gőz kifújását. 

    Érdemes-e hőmérős szeszfokolót használni az epruvettákban?

    Nem ajánlott, mert a méretéből fakdóan miközben a pontosságra törekszünk, épp ellenkező hatást érünk el. A hőmérős fokoló kétszeres hossza és nagyobb átmérője miatt kb. háromszor akkora űrtartalmú epruvettában használható. Így 1 dl minta helyett 3 dl párlat átlagos szeszfokát mérhetjük vele. Ez kis mennyiségű alszesz finomításakor azt eredményezheti, hogy a minta eleje 60%-os, a vége 40%-os, a fokolón 50%-os atlagos értéket olvasunk le. Eközben a minta végén levett 40-45 %-os frakció már utópárlatos volt, és a savanyú komponensek bekerültek a középpárlatunkba.

    Az egyszerű 0-100-as, 20 °C-ra kalibrált fokoló +- 10 °C fok hőmérséklet eltérés esetén max. 3,8 %-kal mutat alacsonyabb, vagy magasabb értéket  a valósnál. Mivel a közép/utópárlat határát nem szeszfok alapján, hanem illatolással állapítjuk meg, ezért a normál szeszfokoló 2-3 alkoholfok pontosságú mérése tökéletes a szeszfok esés tendencia követésre.

    Egyebek

    Vásárlás és szállítás menete

    A DES 60-100l termékcsalád termékeit raktárról szállítjuk, azonnal megvásárolható.

    A termékeket az MPL futárszolgálattal raklapon küldjük. A kézbesítés napjáról a csomag feladásakor e-mail értesítőt küldünk. A kiszállítás pontos idejét a futár a megadott telefonszámon jelzi. Utánvétes fizetési mód esetén a számla összege az átvételkor készpénzben rendezhető. 

    A szállítás ennél a termékcsaládnál ingyenes! 

    Használati útmutató

    A pálinkafőzőkhöz részletes, magyar nyelvű használati útmutatót küldünk.

    Tartalomjegyzék: 

    1. Pálinkafőző összeállítása
    2. Üzembe helyezés
    3. Tisztítás első használat előtt
    4. Szerkezeti elemek és funkciójuk
    5. Lepárlás menete lépésről lépésre
    6. Tisztítás, karbantartás
    7. Munka és balesetvédelem
    8. Magánfőző törvény

    Ideális telepítési környezet

    A pálinkafőző összeszerelésének, beüzemelésének lépéseit a termékhez mellékelt használati útmutatóban részletesen bemutatjuk.

    A telepítéshez szükséges szerszámok, további kiegészítők a következők:

    Vízhálózat kiépítés

    • 1/2" belső menetes csapcsatlakozó a vízbetáp csapra
    • 1/2" STOP-os gyors tömlőcsatlakozó a vízbetáp tömlő végére
    • megfeleő hosszúságú vízbetáp locsolótömlő (átfolyós hűtő esetén vízelvezető tömlő)
    • szórófej a mosogatáshoz

    Gázfűtés

    • az üst méretéhez szükséges teljesítményű gázzsámoly
    • reduktor gáztömlővel
    • PB-palack

    Fafűtés

    Fatüzelés esetén az üstház egy füstcsővel kéménybe köthető. A kéménycsonk átmérője 120 mm. A füstcsövet a pálinkafőző megérkezését követően érdemes megvásárolni hozzá.

    Elektromos áram

    Ha a keverőszerkezetet motorizáljuk, akkor szükség van egy hosszabbítós dugajlra az üzemeltetéshez.