PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Professzionális kombinált pálinkafőző 95l - Triász

VIDEO: Termékbemutató

VIDEO: Összeszerelés

Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok

Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban. 

1106 Budapest, Heves u. 29. hétfő-péntek 9:00-17:00
9343 Beled, Vörösmarty u. 32.

hétfő-csütörtök 8:00-15:30

péntek 8:00-14:30

 

 

 

 

 

BEJELENTKEZÉS BEMUTATÓTEREMBE

Fűtési módok összehasonlítása

Lepárlás hossza

  elektro. 12 kW elektro. 9 kW gázégő  20kW
Felfűtési idő (hideg üsttel) 45-50 perc 65-70 perc 105 perc
Előpárlat leválasztás 10 perc 10 perc 10 perc
Főzési idő 60 perc 60 perc 60 perc
Össz főzési idő 2 óra 2 óra 20 perc 2 óra 55 perc

 

Fűtési- és főzési energia

Elektromos áram fogyasztás 19 kW/főzés 21 kW/főzés  
Gáz fogyasztás     3,5 kg
Alapul vett energiaár 40 Ft/kW 40 Ft/kW 4000 Ft/11 kg-os PB
Költség 760 Ft 840 Ft 1 272 Ft

 

Elektromos fűtés - kapcsolószekrény

Előnyök:

 • Közvetlenül merülnek a fűtőszálak a hőátadó közegbe, így szinte veszteség nélkül adják le az elektromos ellenálláshőt a köpenytérben lévő víznek. Nincs jelentős hőveszteség mint például gázégő esetén, ahol a legkörbe távozó füstgáz 240-260 °C hőmérsékletű.
 • Az előzőekben vázolt jó hőhasznosulás miatt fűtési költsége a legkedvezőbb egy liter párlatra vetítve.
 • Tiszta, könnyen szabályozható, egyszerű használni.
 • Biztonságos, ha szakszerűen épített.
 • Automatizálható.

Hátrányok:

 • Megfelelő erősségű három fázisú hálózatot igényel. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen hálózat, a kiépítés magas beruházásigényű lehet.

A duplafalú üstbe alap felszereltségként beépítésre kerül 2 db fűtőszál csatlakozás: az üst hátsó felében kettő darab párhuzamosan elhelyezett 2 collos karmantyú található. Ezekbe a fogadó szerelvényekbe csavarhatók be, menetes kötéssel a fűtőszálak.

Hálózati teljesítmény igény: 

 • földelt hálózat megfelelő keresztmetszetű kábelekkel
 • három fázis – 400 V

Kérjük, egyeztessen villanyszerelő szakemberrel a hálózati követelményekről!

max. fűtési teljesítmény

szükséges áramerősség*

9 kW

3*16 amper

12 kW

3*20 amper

 

*minimálisan szükséges kismegszakító mérete maximális fűtési teljesítményfelvétel mellett

 

CE tanúsított kapcsoló szekrény: ipari alkatrészekből és ipari minőségben készül, jellemzői a következők:

 • Masszív falra fúrható fém szekrény, jó hőleadó tulajdonságokkal.
 • Életvédelmi relé a biztonságos használat érdekében.
 • Önállóan biztosított fűtőszál körök.
 • Véletlen-újraindulás elleni védelem.
 • Szakaszolható teljesítmény leadás (6+4+2 =12 kW vagy 4,5+3+1,5 kW).
 • 2 kW finomhangolható szabályozás, potméteren keresztül.
 • Ipari kapcsolók.

Helyszíni bekötés: a vezérlőszekrény a helyszíni hálózatnak megfelelő bekötést igényel, amelyet csak villanyszerelő szakember végezhet el. Erre azért van szükség, hogy szakember ellenőrizze a hálózat alkalmasságát, elkerülve a túlterhelés okozta baleseteket (tűzveszély stb.).

Üstház - palást

Pikkelycsiszolt felület: esztétikus látványfőzde kinézetet biztosít.

Funkciója kettős: gáztüzelésű üstház – esztétikai üstház.

Gáztüzelésű üstház: kéménykivezetéssel rendelkezik, tehát gázégő integrálható a pálinkafőző üst alá.

Robosztus esztétikai burkolat: kompatibilis az elektromos főtőszálakkal, elektromos fűtéshez is vásárolható, szélesebb, iparibb, robosztus kinézetet kölcsönöz az üstnek.

Egyedi szőnyegégő: önálló telepítés szükséges gázkészülék javító szakember segítségével.

Új gázégő komponensekkel kapcsolatban (égő tálca, szelep, gyújtóégő stb.) és komplett szerelési alkatrészekről érdeklődjön kollégáinknál.

Gázégő kereskedelmi forgalomból: kereskedelmi fogalomból jellemzően 10-12 kW teljesítményű gázégő vásárolható az üsthöz.

Gázégő teljesítmény: javasolt gázégő teljesítmény 15-25 kW

Üstház váll: annak érdekében, hogy az üstház és üst közötti kapcsolat kialakuljon, hegesztett, háromszög merevítőkkel ellátott L alakú váll kerül az üstre. Ezt a hegesztett vállat később nem tudjuk felépíteni, tehát a vásárláskor dönteni kell a beszerzéséről.

Szerkezeti elemek és funkciójuk

Szerkezeti elemek áttekintő ábrák

Nyomástartó duplafalú vízköpenyes üst

A duplafalú pálinkafőző üstünk működési mechanizmusa és tervezési előnyei

Biztonságos és lekozmálás biztos

 • A vízköpenyes duplafalú üst tekinthető a legjobb leégésgátlási módszernek pálinkafőzéskor.
 • A biztonsági és nyomásbeállító rugószeleppel ellátott köpenytérben a nyomás maximum 0,5 barig nőhet.
 • 0,5 báros nyomáson a víz forráspontja maximum 110 °C. Tehát maximum 110 °C-os lehet a cefrével érintkező belső üst hőmérséklete.
 • Ezen a hőmérsékleten a gyümölcscefre nem tud lekozmálni az üstben. A cefre forráspontja ~100 C fokig emelhető. A hőátadás tompított, indirekt.
 • Még sűrű szatmári szilvalekvár sem ég bele az üstbe.

Gyors és univerzális

 • Annak érdekében, hogy az oszlop tökéletesen működjön, egy csökkentett vízteres, gyors reakcióidejű, duplafalú lepárló üstön keresztül biztosítható a megfelelően szabályozott hőközlés.
 • A csökkentett víztér hőtehetetlensége alacsony, gyorsan reagál a fűtési teljesítmény változtatására.
 • A kombinált funkcióknak köszönhetően, sörfőzésre, gabonacefre készítésére, lekvárfőzésre egyaránt használható.

Szerkezetileg stabil és leégés biztos

 • Annak érdekében, hogy a fenéklemez (az üst leggyengébb pontja) stabilan ellenálljon a köpenytérben lévő nyomásnak, sekélydomború, központi kifolyású tartályfeneket alkalmazunk, hogy ne következhessen be olyan vetemedés és alakváltozás, amely a lapos (sík) fenéknél átkötő merevítő pontok beiktatása mellett is megkerülhetetlen a belülről ,,támadó” nyomás miatt. Kategóriájában egyedülálló módon TÜV minősített lefújó szeleppel rendelkezik, amely kézi beavatkozás nélkül is ténylegesen elengedi a köpeny felesleges nyomását (a szabványoknak és előírásoknak megfelelően).
 • Mivel a két üst közötti vízköpenyben (dupla falú tér) lévő víz és a víz felett lévő egyensúlyi gőz hőmérséklete 0,5 bar nyomáson nem lehet több 110 °C-nál, ezét az üstbe töltött anyagok (gyümölcscefre, lekvár alapanyag, gabona stb.) nem égnek óda, nem kozmálnak le, intenzív fűtés esetén sem. 

Üst jellemzői

Anyaga: AISI 304/KO33/ W.Nr. 1.4301, magasan ötvözött króm-nikkel acél, élelmiszeripari minőségű rozsdamentes

Anyagösszetétel: Az úgynevezett 10/18-as rozsdamentes élelmiszeripari acél nevét a magas króm és nikkel tartalmáról kapta. A magas króm és nikkel tartalom biztosítja a nemesacél egyedülálló tulajdonságait (élelmiszerekben lévő savakkal szemben saválló, nem rozsdásodik, jól csiszolható tükrös felület). A nemesacél szerkezetileg nagyon masszív, de nehéz megmunkálni és speciális hegesztési eljárást igényel.

Lemezvastagság: belső üst 2 mm külső üst 1,5 mm, fenéklemezek 2 mm

Bruttó térfogata: 95l

Töltési térfogata: 80 liter

Leégésgátlás módja: duplafalú, alacsony nyomáson (0,5 bar) üzemelő üst

Köpenytéri hőátadó közeg: víz, működés közben: víz-vízgőz

Csökkentett vízköpenytér: A méretezésnél az elsődleges szempont a pálinkafőző üst gyors felfűtése és a megfelelő hőátadó fületek kialakítása volt, amelyeken keresztül a hőátbocsátási folyamat nagy teljesítményfelvétel mellett is dinamikusan végbe tud menni. A lefúvató szelep segítségével lehetőség nyílik az üst légtelenítésére, amely még jobb (gőzfűtéshez hasonló) hőátadási folyamatot eredményez.

Biztonsági rugószelep: TÜV tanúsított, német gyártmányú rugószelep állítja be a víztér, maximális 0,5 báros nyomását. Amennyiben túl sok a fűtés során átadott hőmennyiség (erős a fűtés), vagy romlanak a hőátadási viszonyok (sűrű cefre, keverőszerkezet hiánya) a rugószelep elengedi a köpenytér többlet nyomását (lefúj) és a nyomást ismét 0,5 bárra állítja vissza.

Légtelenítő sarokszelep: Ez a fűtési rendszerekből ismert, nagy áteresztésű biztonsági szelep hivatott másodlagos biztonságot nyújtani (második biztonsági szelep), illetve egy forgatógomb segítségével könnyen nyitható az üst légtelenítése érdekében, hogy még rövidebb idő alatt fűthessük fel a pálinkafőző üstöt, illetve növelni tudjuk a felfűtési teljesítményt, kombinált (pl. gáz – elektromos) fűtési módszer esetén.

Vákuumszelep: A meleg üst a fűtés és pálinkafőzés befejezését követően hűlni kezd. A köpenytér hőmérséklet csökkenése vákuumot eredményez, amely akár az üst mechanikai károsodását (behorpadását) is okozhatja. A vákuumszelep feladata: nyomáskiegyenlítés. Miközben az üst lehűl a vákuumszelepen keresztül levegőt tud beszívni a nyomás kiegyenlítése érdekében.

Köpenytér manométer: nyomásmérő 0-1 bar, analóg. Fontos, hogy a felhasználó visszajelző műszereken keresztül kapjon tájékoztatást a pálinkafőző gépben zajló folyamatok aktuális állapotáról. A köpenytér manométer mutatja a vízköpenyben lévő alacsony nyomást, amelynek mértéke maximum 0,5 bár. Fontos, hogy ez a manométer 0-120 °C között hőálló. Sokkal tovább szolgálja célját, mint a nem hőálló társai.

Szilikon nívó és töltő/ürítő csap: Vastagfalú, masszív szilikoncső hivatott a köpenytérben lévő folyadékszint jelzésére. Segítségével ellenőrizhetővé válik a helyes vízköpeny töltési szint. A töltő és ürítő csap nevében hordozza feladatait. Fontos szerepe van, többek között a köpenytér fagytalanításában.

Teljes kifolyású, domorított belső fenéklemez: A duplafalú üstök gyenge pontja a belső palást és fenéklemez. A nagy felületeket a kis nyomás is kimozdulásra késztetheti, amely hosszú távon repedéseket és szerkezeti károsodást okozhat. Ennek elkerülése érdekében készítjük a belső üstöt 2 mm-es anyagvastagságú lemezből és alakítjuk ki a nyomásnak ellenálló sekélydomború formát, valamint 8 mm-es tömör négyzetacél abroncsot, merevítőt alkalmazunk az üst nyakánál.

A sekélydomború fenéklemez széle visszaperemezett, emiatt jól hegeszthető a palásthoz tompa varrattal. A rozsdamentes gyártási technológiának megfelelően hegesztése csiszolt, gyökoldala teljesen átolvadt, nincs fekete átégés. Az élben hegesztés-sarokvarrat nem előnyös a palást – fenéklemez csatlakozásnál.

Leengedő- kifolyó cső: 76 mm kifolyó cső cefre leengedő golyós csappal.

Leengedő golyóscsap: 2,5 coll megnövelt átengedésű, minimális belső vállal

Hegesztett csőmarkolatok: annak érdekében, hogy szállítás során könnyen és stabilan emelhető és mobilizálható legyen az üst, hegesztett markolatok találhatók az üst nyaki részén. A cső markolat ergonómikus, nem vágja a felhasználó kezét emelés közben. A telepítést követően a markolat konzolként szolgál az epruvetta és cefrehőmérő csatlakoztatásához.

Sárgaréz lengőcsavarok: 4 db M12-es egyedileg készített csavarral szorítható le a kupola. Előnye, hogy a sárgaréz menet hosszútávon sem ,,rág be” (sérül az anya tekerése és a feszítő hatás miatt).

Bakelit marokanyák sárgaréz betéttel: a lengőcsavarokon marokanyák segítségével szoríthatjuk a kupolát az üst nyakán található tömítéshez. A bakelit rész nem melegszik fel, óvja a felhasználót a véletlen érintés következtében kialakuló égési sérülésektől. A sárgaréz betét biztosítja, hogy sok nyitás-zárás következtében sem kopik el és rág be a menet.

Biztonságos kupola-üst zárás: a marokanyákkal és lengőcsavarokkal kis erőfeszítéssel megfelelő leszorítás fejthető ki. De! Mivel elhelyezésük és darabszámuk jól méretezett (a leszorítási pontok a szükséges távolságban találhatók egymástól) nem tud jelentős túlnyomás kialakulni az üstben, csak annyi, amennyi az oszlop helyes működéséhez szükséges.

Levehető kupola: A leszorítási pontok oldásával a kupola és az oszlop leemelhető az üstről. A kupola eltávolíthatósága nagyon hasznos funkció az éves karbantartás során, illetve elengedhetetlen, ha alternatív célra szeretnénk használni az üstöt (pl. lekvárfőzés).

Üst háromláb

3 db M14-es magasság állító csavar

A vízszintező csavarok szolgálnak az üst nyakrészének vízszintbe hozásához, annak érdekében, hogy a pálinkafőző oszlop a kupola felhelyezését követően függőlegesen álljon, biztosítva ezzel az egyenletes folyadékszintek kialakulását.

Talajhoz rögzíthető talplemez

A gép teljes magassága 237 centiméter, ezért a telepítés során a talpakat rögzíteni kell, hogy a pálinkafőző borulásbiztos legyen.

Levehető láb

Az üstlábat csavarkötés rögzíti a pálinkafőző üsthöz, amely szükség estén oldható.

Masszív háromláb kivitel

Hegesztett rozsdamentes láb, amely masszív zártszelvényekből és tömör köracélból készült, biztosítja, hogy a pálinkafőző gép stabilan álljon.

EPH csatlakozási pont

Egyenpotenciálra hozó vezetékrendszer csatlakoztatást teszi lehetővé. Földelési és érintésvédelmi funkciót lát el. A villanyszerelő tudja a vonatkozó feladatokat vele.

Láb rövidítés, ha nincs megfelelő belmagasság

A komplett lepárló teljes magassága 237 cm. Ha nincs ekkora belmagasság a lepárló telepítésére szánt helységben, akkor rövidített lábbal érdemes megrendelni a készüléket.

 

Normál kivitel (cm) Rövidített lábbal (cm)
Teljes magasság 237 222
Cefrekifolyó csap alja a talapzattól 35 20
Cefreleengedő ív alja a talapzattól 29 14

220 V-os keverőmotor

Szerepe felfűtés közben

A vízköpenyből a belső üst lemezén keresztül hőátbocsátással gyorsan jut át a hőmennyiség, mivel a fémek jó hővezetők. A belső üst által átadott hő a cefrében önmagától csak lassan oszlik el keverés nélkül. Lassan jut el a hő a lemeztől a betöltött anyag középpontjáig (maghőmérséklet). Tehát az üstben kialakuló hőmérséklet-különbség és a keverés hiánya miatt, a hő ,,feltorlódik” a lemezhez közel így a felfűtési folyamat lassul. A fűtés során bevitt többlet hőt a cefre nem tudja átvenni.

Amennyiben mechanikusan keverjük a belső üstbe töltött anyagot, a cefrében lévő hőkeveredési, hőszállítási folyamat (konvekció) gyors és dinamikus felfűtést eredményez. A keverés hatására az üst és cefre terében tapasztalható hőmérséklet különbség megszűnik.

Lepárlás közben

A lepárlás indulásakor keverés nélkül megfigyelhető, hogy a belső üstben hőmérsékleti eltérések alakulnak ki. A lemez közelében a cefre magasabb hőmérsékletű a maghőmérséklet pedig alacsonyabb lesz. Ezért a forrás közvetlenül a lemez mellett indul meg elsőként, a cefre középső része (magja) csak később forr, emellett kevésbé intenzíven, mint a (részben gőzzel fűtött) oldalfal mellett.

A lepárlás folyamatára e jelenség azért káros, mivel ugyanazon komponensek (pl. előpárali komponensek) eltérő időpontban szabadulnak fel a cefre egyes részeiben, a cefretérben lévő hőmérséklet-különbségek miatt. E jelenség az elő-közép-utópáralt elválasztási pontokat torzítja, összemossa, elnyújtja. Keverés nélkül értékes aroma anyagokat veszítünk az előpárlati szakaszban és kockázatot jelent a savanyú utópárlati komponensek korábban érkezése is. Emellett a lepárlási sebesség is gyorsabb, ha egyenletesen keverjük a cefrét. A keverőlapát egyetlen csavar oldásával kivehető, hogy ne akadályozzon például lekvár pasztőrözés közben. Keverés alkalmazása mellett a cefre hőmérséklet eloszlása homogén, a lepárlás során felszabaduló gőzáram pedig egyenletes.

Hajtóműves keverőmotor

A keverési munkát megfelelő nagy nyomatékú (230V 20-25 Newton-méter) hajtóműves motor és robosztus keverőlapát biztosítja.

Keverőlapát

Nagy méretű, megfelelő szögben elhelyezett keverőlapát biztosítja, az üstbe töltött cefre megfelelő keveredését, mozgatását.

Kivehető keverőlapát

A keverőlapát szára egy M16-os masszív csavaron keresztül rögzül a motor forgató tengelyéhez. A keverőlapát tehát oldható és indokolt esetben eltávolítható az üstből.

Tömszelence 

A forgó részek minden gép kritikus részei. Esetünkben a motor hajtó tengelyének úgy kell az üstön keresztül átadni a hajtó nyomatékot, hogy a tengely forgó mozgása közben a gőz és a folyadék nem ,,szökhet" meg. A megfelelő zárás mellett elvárás, hogy a tömítés élelmiszeripari követelményeknek feleljen meg. A motor forgó tengelyének tömítését speciális körszövött tömítés biztosítja, átitatva élelmiszeripari kenő és tömítő olajjal.

Cefrehőmérő

Alkalmazási célja: Mivel a szonda közvetlenül a belső üst cefreterébe ér, figyelemmel követhetjük a felfűtési szakaszban a cefre hőmérséklet emelkedését. Látható a forrponthoz történő közeledés.

Aktuális forráspont: A cefre aktuális forrponti hőmérsékletéből következtetni lehet arra, hogy mennyi alkohol van a cefrében, milyen lepárlási szakaszban vagyunk, mikor fejezhető be a lepárlás.

Hangjelzés: Min/max figyelmeztető hangjelzés beállítható. Hangjelzés figyelmeztet arra, ha közelítjük a forráspontot (90°C+). A forrpont a hőmérőn látható, amelyből következtethetünk a cefre alkoholtartalmára (pl 95 °C forrpont, 5%-os alkohol tartalom). Amikor a cefre hőmérséklete közelíti a víz forráspontját a lepárlás befejezhető, mivel az alkoholtartalom már minimális.

Sörfőzés és gabona cefre készítés: A cefrehőmérő segítségével manuálisan lehetséges sörfőzés és keményítő feltárás hőntartás pihenőinek követése is.

Pontosság és felbontás: A cefrehőmérő jellemző pontossága: +- 0,5 C°, a számunkra fontos hőmérsékleti tartományban. Kijelzés felbontása 0,1 °C, tehát könnyen leolvasható a 99 °C feletti hőmérséklet állás is, amely a pálinkafőzés végét jelzi esetünkben.

Frissítési gyakoriság: Szintén nagyon fontos, hogy frissítés gyorsasága megfelelően gyors legyen. A kijelzett érték mind a fej, mind a cefrehőmérő esetében másodpercenként frissül.

Befogása: gőztérben történő befogása az oszlop felső pontján erre a célra tervezett tömszelencével történik. A rozsdamentes szonda kézi erővel befogható a recézett csavar megszorításán keresztül. A biztos zárást élelmiszeripari szilikon tömítés biztosítja. A pálinkafőzés közben képződött gőz nem tud megszökni a biztos zárásnak köszönhetően, a szonda pedig pontosan oda pozícionálható, ahol a számunka leginkább hasznos hőmérsékleti értéket detektálja.

Cefreleengedő ív koncentrikus öblítőcsappal

Célja: A pálinkafőzési ciklus utolsó mozzanata a visszamaradt, alkoholt minimálisan tartalmazó slempe üstből történő leengedése.

Biztonságos ürítés: A 90 fokos lengedő ívnek fontos munkavédelmi szerepe van, mivel beépítésével elkerülhető, hogy a golyóscsap megnyitását követően vízszintes sugárban törjön ki a forró cefre.

Lefolyóba köthető: Az egyszerű használat érdekében célszerű direkt elfolyó csatornába kötni a kifolyó ívet.

Visszamosó funkció: ½ collos golyóscsapon keresztül csatlakoztathatunk öblítő és hűtő vizet a kifolyó ívhez.

Kupola és betöltő ajtó

Kupola

Anyagminőség: dezoxidált vörösréz, réztartalma magasabb, mint 99,90%,

Levehető kupola: az üst felső részére csatlakoztatott sárgaréz lengőcsavarok oldásával a kupola teljesen leemelhető az üstről, önálló szerkezeti elem. A legtöbb pálinkafőző üstre a kupola hegesztéssel vagy egyéb módon oldhatatlanul rögzül. A levehető kupola jelentős előny, mivel az üst időszakos karbantartása során teljesen hozzáférhető, tisztítható a belső felület.

Kupola és üst tömítés: az üst nyak profiljára egyedileg készített peremes élelmiszeripari szilikon kerül, amely tökéletes tömítést biztosít a kupola szélének közel vízszintes kifutása és az üst nyaka között.

Anyagvastagsága: 2 mm, anyagvastagság kategóriájában kiemelkedő

Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjuk.

Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága matt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.

Szerkezeti masszivitás: domborított forma biztosítja mechanikai tartást, széle L alakban ,,ledöntött” és 8 mm-es peremmel merevített.

Szerkezeti keménység: a vörösréz ,,puha fém” de a speciális megmunkálási eljárás során szerkezete felkeményedik, a mechanikai tartó szerep biztosított.

Leszorító abroncs: a peremen helyezkedik el a tömör rozsdamentes laposacél anyagból készített abroncs és a hegesztett leszorító villák. Az abroncs levehető, a felület könnyen tisztítható.

Merevítő és oszlop csatlakozó karima: kiemelt nyak részen speciális hegesztéssel 5 mm vastag rozsdamentes karima található, hogy még masszívabb legyen a vörösréz kupola forma. Ez a karima biztosítja az oszlop csatlakozást.

Betöltő ajtó és nézőüveg

Célja: üst mosása, cefre betöltés, folyamat szemrevételezése nézőüvegen keresztül.

Felhabzás: a pálinkafőzési folyamat egy jellemző problémája, hogy a cefre néha felhabzik. A leginkább habzásra hajlamos cefrék: meggy, cseresznye, törköly, borseprő. A nézőüvegen keresztül a felhabzás észrevehető, be tudunk avatkozni a lepárlás folyamatába.

Betöltő ajtó hasznos átmérője: 120 mm

Peremezett ajtónyílás: könnyen tisztítható, egyedileg peremezett betöltő nyílás található a kupolán. A peremezett és síkra csiszolt nyílásra 8 mm-es anyagvastagságú (!) rozsdamentes gyűrűt hegesztünk réz-rozsdamentes vegyes kötéssel. Ehhez a gyűrűhöz csatlakoznak a leszorító csavarok.

Ajtóba integrált nézőüveg: az ajtó fedőlapba 76 mm-es betekintési átmérővel rendelkező nézőüveg segíti az üstben zajló forrás szemrevételezhetőségét.

Sárgaréz leszorító lengőcsavarok: 2 db M10-es egyedileg készített csavarral szorítható le az ajtó fedlap. Előnye, hogy a sárgaréz menet hosszútávon sem ,,rág be” (sérül az anya tekerése és a feszítő hatás miatt).

Szilikon tömítés: nútba ragasztott szilikon D profilú gyűrű biztosítja a biztos gőz tömítettséget.

Ergonómikus bakelit marokanya sárgaréz menetes betéttel: a lengőcsavarokon keresztül marokanyák segítségével szoríthatjuk a kupolát az üst nyakán található tömítéshez. A bakelit rész nem melegszik fel, óvja a felhasználót a véletlen érintés következtében kialakuló égési sérülésektől. A sárgaréz betét biztosítja, hogy sok nyitási-zárási ciklus következtében sem kopik el és rág be a menet.

Markolat: az ajtó biztonságos leemelését csavarkötéssel rögzített markolat biztosítja.

Betöltő tölcsér

Az kupola ajtónyílásán található marokanyák segítségével rögzíthető a Tölcsér a betöltő nyíláshoz.

A Támasztófül a betöltő nyílás karimájára illeszkedve tartja a Tölcsért, így a paláston kialakított ívre támasztva a vödröt/hordót, a cefre könnyedén betölthető az üstbe.

Anyaga: Rozsdamentes acél

Felső átmérő: 350 mm

Alsó átmérő: 92 mm

Magasság: 252 mm

Hűtővíz szabályzó szelepek átfolyásmérővel

Szabályozó szelepek: HERZ márkájú, kézi egyenes szelepeken keresztül szabályozható a deflegmátorba, a Pistorius-tányérra és a veghűtőbe jutó vízáram. A fém, kónuszos zárás és finommenetes szelep precíz vízáram szabályozást tesz lehetővé.

Lebegőtestes átfolyásmérő (rotaméter): Az oszlop helyes működésének egyik legfontosabb eleme a precíz vízáram szabályozás. A rotamérben lévő fém úszó emelkedik a szelep nyitásával és süllyed a szelep zárása során. Az aktuális vízáram liter/órában a skáláról leolvasható. Rotaméteres (vagy egyéb) hűtővíz visszajelzés hiányában sem az oszlop egyensúly, sem a véghűtőbe érkező optimális mennyiségű víz nem állítható be kézi vezérlés esetén (a gép nem szabályozható helyesen).

3 db rotaméter található a pálinkafőzőn:

 • deflegmátor rotaméter (egylépcsős lepárlás): a helyes reflux mennyiség, a fejhőmérséklet és az oszlop egyensúly beállításában nélkülözhetetlen
 • Pistorius-tányér rotaméter (kétlépcsős lepárlás): a tányérra áramló vízmennyiség precíz szabályzásával állítható be 0,1 °C pontossággal a tányéron áthaladó gőz hőmérséklete
 • véghűtő rotaméter: korábban leírt véghűtő működési céljait valósítja meg

Szitatányéros oszlop

Oszlop átmérő: 114 mm

Anyaga: élelmiszeripari rozsdamentes acél

Szétszedhető oszloprészek: a teljes oszlop szétszerelhető tisztítható. Ez fontos tulajdonság, mivel a lepárlót rendszeresen tisztítani kell. Előfordulnak lepárlási problémák (például cefre felhabzás), amely után a belső szerkezeti részeket át kell mosnunk. Az oszlopon belül zsíros, olajos lepárlási szennyeződések halmozódhatnak fel. Olyan lepárló oszlopokban, amelyek tányéros kivitelűek és nem szedhetők szét (hegesztett oszloprészek) a tisztítási folyamatot érdemben nem tudjuk elvégezni.

Moduláris karima kötések: az egyes oszloprészeket 5 mm anyagvastagságú csavarokkal rögzített gyűrűk (karimák) fogják össze.

Szilikon tömítés: a karimák között záróéllel ellátott élelmiszeripari szilikon tömítés található. A záróél és a megfelelő keménység biztosítja a tökéletes, szivárgásmentes zárást.

Indító idom: biztosítja, hogy az első tányérba ne tudjanak bejutni a cefréből a forrás közben felcsapódó darabok.

Szitatányéros oszloprész: szerkezetét tekintve egy megfelelően méretezett furatelosztású lemezből és egy túlfolyóból áll. A túlfolyó biztosítja a tányéron létrejövő folyadékszint maximális magasságát. A gyümölcspárlat, pálinka előállításhoz kizárólag tányéros oszlopot javasolunk. Tény(!): a professzionális gyümölcspárlat/pálinka és egyéb illatos szeszesital gyártók szinte mindegyike tányéros lepárló oszlopokat használ.

A tányéros oszlopok néhány előnye:

 • stabil folyadékszint
 • gyors és hatékony, kényszeráramú anyagátadási folyamatok
 • szabályozható folyadékszint
 • helyes működése szemmel látható, ha van nézőüveg
 • lepárlásvezetési hibák szintén láthatók, ha van nézőüveg
 • lepárlási frakciónak megfelelő szabályozás lehetséges
 • kikapcsolható tányérok
 • fokozatmentesen szabályozható folyadékszint

Peremezett nézőüvegek: 76 mm-es T idom- szerű kialakításuk higiénikus és esztétikus megoldás. A nézőüvegek nélkül lehetetlen a lepárlás érdemi követése és annak megfelelő szabályzása. Hőálló élelmiszeripari üveg és a profilhoz illeszkedő szilikon tömítés biztosítja a stabil zárást a karima kötéseken keresztül.

Amit látni kell a nézőüvegeken keresztül:

 • gőz képződés lepárlás indulásakor
 • oszlop egyensúly
 • reflux mennyiség
 • folyadékszintek magassága
 • habzás
 • lepárlási gőz sebesség - buborék képződés
 • szemet kápráztató háttérvilágítás

3 db aroma-maximalizáló szabályozás

A fa gombbal ellátott szintszabályozásnak az alábbi szerepe van lepárlás közben:

 • Be tudunk avatkozni a lepárlás közben az oszlop működésébe.
 • Minél magasabbak a folyadékszintek, annál jobban töményít az oszlop.
 • Előpárlat szedésnél: maximális folyadékszintek mellett kis mennyiségű, tömény előpárlat szedhető. Nem veszítünk értékes aroma komponenseket az előpárlati szakasz elnyúlása miatt.
 • Középpárlati szakaszban: a középpárlat első harmadának gyűjtésekor a legtöbb gyümölcsnél megfigyelhető, hogy hasznos aroma komponensek többsége itt érkezik. A folyadékszintek csökkentésével, vagy 1-2 tányér kikapcsolásával átengedhetünk ,,nehezebb” ízalkotó aromakomponenseket.
 • Utópárlati szakasz előtt: koncentrálhatjuk a lepárlás végén a cefréből még kinyerhető alkoholt és aroma komponenseket.

Nézőüveg bevilágítás

Funkciója: Az oszlopban zajló lepárlási folyamat helyes működése a nézőüvegeken keresztül látható, amennyiben az oszlop belső része megvilágított. Az oszlop hátsó felén 25 mm átmérőjű nézőüvegeken keresztül RGB LED világítja meg az oszlop belső terét. A bevilágítás nem csak esztétikai funkciót tölt be. Bevilágító fény nélkül nehezebb követni az oszlopban zajló lepárlási folyamatot.

Látvány háttér világítás: Minden nézőüveg mögött három darab LED található. A középső világítja meg az oszlop belső részét. Az alsó és felső LED fényét az oszlop csiszolt részei szórják. E szemet gyönyörködtető látvány fénypontja egy lepárlóteremnek.

Masszív rozsdamentes burkolat: az oszlopra rögzített egyedileg hajlított burkolat kinézete esztétikusan illeszkedik a géphez és kellő védelmet biztosít az elektronikai alkatrészeknek.

RGB- LED egyedi szín: a LED izzók színe változtatható RGB színskála szerint.

Távirányító: önálló távirányítón keresztül irányíthatjuk a fények játékát. A távirányító fő funkciói: be és kikapcsolás; fényerősség szabályozás; önálló szín keverés, kék, zöld, piros alapszín választási lehetőség.

Adapter: 12 voltos hálózati adapter a csomag része, amely 220 voltról biztosítja a LED panel energia ellátását. A gép mögött célszerű 220 V-os dugalj csatlakozást biztosítani az adapter számára.

Töltetkamra vörösréz töltettel

Vörösréz katalizátor és töltet aromaképző és adszorbens (részletek a kupolánál leírtak szerint). A töltetkamrában 330 db réz gyűrű található. Felületük közel 1 m2. Előny, hogy az egylépcsős lepárlási folyamat miatt (reflux képződés: gőz-folyadék-gőz) többször találkoznak a párlat komponensei a vörösréz felülettel. A réz káros komponenseket köt meg és új lepárlási aromákat hoz létre. Elengedhetetlen alkotója a lepárló/pálinkafőző gépeknek, megfelelő mennyiségben. A mennyiség mellett fontos, hogy minél nagyobb ,,találkozási valószínűség” legyen biztosítva a réz és a párlat gőze között. Ennek egyik legjobb módja a vörösréz töltet alkalmazása.

Deflegmátor digitális gőzhőmérővel

Csőköteges deflegmátor: olyan, aktív (vízhűtéses) részleges kondenzátor (hűtő) amely biztosítja, hogy az oszlopon felfele törekvő gőz a kellő mennyiségben csapódjon ki (váltson gőzből ismét folyadék halmazállapotot). A deflegmátorban kicsapodó gőz visszahull az oszlopba. Ezt a visszahulló csapadékot refluxnak nevezzük. A reflux megfelelő mennyisége és hőmérséklete hozza működésbe az oszlop tányérait és biztosítja az egylépcsős lepárlási folyamat létrejöttét. Fontos hangsúlyozni, hogy csak abban az esetben működik megfelelően, ha az alábbi kritériumok teljesülnek:

 • Helyes méretezés: az oszlopon áthaladó gőzáramhoz rendelt felület alapján. Alulméretezett deflegmátorok sok vizet fogyasztanak és sok komponens ,,átszökik” rajtuk.
 • Mechanikai kényszerpálya: nem tudják ,kikerülni” a párlat gőz komponensei a deflegmátor hűtési felületeit.
 • Túlméretezési hiba: ebben az esetben elvesznek hasznos párlat komponensek.
 • Precíz szabályozás kell: hiába van jó szerkezetű deflegmátorunk, ha nem látjuk pontosan a hűtő közeget és nincs látható visszajelzés.
 • Gravitációs deflegmátor: azok a komponensek csapódnak ki, amelyek fizikai tulajdonságai alapján az adott hűtési körülmények között nem tudnak átjutni a deflegmátoron. Az oszlop mellé épített deflegmátorok kényszeráramúak, tehát a felhasználó dönti el egy szelep segítségével, hogy párlat melyik és hányad része jut vissza az oszlopra. Az oszlop mellé épített deflegmátor ipari rektifikációs folyamatok eszköze, gyömölcspárlat előállításhoz nem javasolt.

Véghűtő

Működés: Az oszlop felső pontján kilépő magas alkaholtartalmű gőz egy 1”-os hollanderen keresztül jut a véghőtűbe. A párlat gőze a véghűtő felső harmadában kondenzál (gőzből folyadék halmazállapot), majd a csőköteg felületén keresztül lehűl.

Működési célok:

 • párlatgőz teljes kondenzációja (aroma és komponens szökés nélkül)
 • párlat kondenzátum hűtése legalább 30 °C alá (minimális párolgási veszteség érdekében)

Átlagos hűtővíz-igénye: 100-150 liter/lepárlás, hűtővíz belépő hőmérséklet: 15-20 °C mellett

Nagy felületű csőköteg: Biztosítja, hogy a párlat teljes mértékben kondenzál és lehűl a csőköteg felületén.

Ellenáramú energiahatékony működés: A hűtővíz a párlat gőzével szemben, ellenáramban érkezik, így a véghűtő csekély vízfogyasztással üzemel. Hőátadás vonatkozásában az ellenáramú működés a leghatékonyabb.

Megfelelő hossz: A véghűtő teljes hossza közel 1 méter. A kondenzált párlat filmrétegnek elegendő idő áll rendelkezésére, hogy lehűljön, miközben lefele folyik a csőkötegen.

Tervezési előnyök: A nagy méretű hőátadási felület, ellen áramú működés, kategórájában egyedülálló hossz, olyan tervezési előnyök, amelyek biztosítják, hogy a hűtővíz fogyasztás csekély, de célját tökéletesen teljesíti.

Teljes kondenzáció: rövid, kis felületű véghűtők hátránya, hogy megszökhetnek értékes aroma komponensek. Közel egy méter hosszú véghűtőt alkalmazunk, hogy a teljes kondenzáció, párlat hűtés és alacsony vízfogyasztás szempontjai megvalósuljanak.

Nincs rézrozsda szennyeződés: a hűtő anyaga élelmiszeripari rozsdamentes acél. Miután a párlat gőze kondenzál a véghűtőben, hátrányt jelent, ha vörösréz felülettel találkozik, mivel vörösréz szennyeződés kerülhet a párlatba. Nagyobb mennyiségben kékes-zöldes elszíneződést (rezes törést) okozhat.

Analóg kilépő víz hőmérő: a véghűtő felső negyedében helyezkedik el. A felmelegedett, kilépő hűtővíz hőmérsékletét mutatja. Amennyiben túl alacsony (50 °C alatt) csökkenthetünk a hűtőbe érkező víz mennyiségén (térfogatáramán) a rotaméteren keresztül. Amennyiben magas (70 °C felett), nem érkezik elegendő hűtővíz a hűtőbe, növelnünk kell a hűtővíz mennyiségét, hogy a szükséges mértékben le tudjuk hűteni a párlatot.

  Epruvetta leengedő csappal

  Szeszfokmérés: A pálinkafőzés közben tájékoztató jelleggel mérjük a kifolyási (pillanatnyi) alkoholfokot. A szeszfokmérés legegyszerűbb módja, ha egy folyamatos fokolóba vezetjük a párlatot a párlatkifolyó csőből.

  Működési elve: a szeszfokolót tartalmazó párlatcsőbe merőlegesen érkezik a véghűtőből kifolyó párlat. E merőleges betáplálással elkerülhető, hogy kifolyó párlat térfogatárama magával ragadja és jelentősen ,,megemelje” a szeszfokolót mérési hibát okozva ezzel.

  Tartozék és tartalék szeszfokoló: Az epruvettához 0-100-as beosztású technológiai szeszfokolót adunk, illetve biztosítunk egy tartalékot is.

  Oszlop visszamosó

  2 db visszamosó csap teszi lehetővé az eszköz tisztítását két lepárlás között:

  • visszamosó a töményítő oszlophoz
  • visszamosó a véghűtőhöz

  Oszlop öblítés: Az oszlop öblítéséhez ivóvíz tisztáságú csapvíz szükséges. Az öblítő víz kimossa az oszlop belsejéből a korábbi lepárlás maradékát, amely nem tud keveredni a következő lepárlás első részével.