PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkapédia - Tudástár
LEGFONTOSABB
jogszabályok
mi írtuk
pálinkafőzés / lepárlástechnika
pálinkafőző gépek
párlatversenyek
rólunk
Szűrés törlése

Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott a Sapientia EMTE számára a Patina Works Kft.

2022.07.08 16:06
Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott a Sapientia EMTE számára a Patina Works Kft.

2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretén belül került sor Kószó Gábor és Ladi Csaba a Patina Works Kft. és a www.palinkafozo.hu társtulajdonosai jóvoltából egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására, amelyet adományként biztosítanak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszékének. 

Az adomány ünnepélyes átadása keretében a Patina Works kft. részéről Kószó Gábor társtulajdonos, élelmiszermérnök, pálinkamester illetve az egyetem képviseletében Dr. Bodor Zsolt dékánhelyettes, illetve Dr. Gyenge László az Élelmiszerudományi Tanszék oktatója jelenlétében került sor, melyet az együttműködési megállapodási szerződés és az adománylevél aláírása követett.

Dr. Gyenge László, az Élelmiszerudományi Tanszék oktatója és Dr. Bodor Zsolt, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánhelyettese

A kapott modern pálinkafőző berendezés egy 95 L-es duplafalú, vízköpenyes nyomástartó üstből áll, valamint egy három erősítő feltétes szita tányéros oszlopból, amelybe annak érdekében, hogy a megfelelő rézfelület biztosítva legyen 330 db rézgyűrű került, ezzel biztosítva a pálinkafőzés során fontos katalizáló hatást. A gép elektromosan és gáztüzeléssel egyaránt fűthető. A bele tölthető 80 L cefréből 2 órás főzési idő mellett hozható ki nagy töménységű 85-90%-os alkoholtartalmú, aromadús végtermék egy főzési ciklusban.

A berendezést az Élelmiszertudományi Tanszéke egyaránt fogja használni úgy oktatási, mint kutatási célra. Az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói nemcsak hallgatói számára nyújtanak lehetőséget megismerni a pálinkafőzés tudományát, hanem külső érdeklődők számára is lehetőséget szeretne biztosítani - úgy elméleti, mint gyakorlati oktatás keretében - a cefrézés és a pálinkafőzés ismereteinek átadására az egyetem falain belül.

 

A pálinkafőző berendezés jelentős mértékben hozzájárul az Élelmiszerudományi Tanszék berendezés-eszközparkjának bővítéséhez, amit az egész egyetem nevében hálásan köszönünk a Patina Works kft. tulajdonosainak.

Forrás: https://csik.sapientia.ro