Leégésgátló betét:
- Eredeti funkciója: illóolaj és egyéb növényi részek eltartása a fenéklemeztől, annak érdekében, hogy vizet tudjanak önteni a növényi részek alá illóolaj vagy sűrű törköly (olasz, spanyol technika) desztillációja során.
- Ne higgyünk a kereskedőnek vagy gyártónak abban az esetben, ha cefrefőző üstként kínálja számunkra a pálinkafőző gépet.
- A leégésgátló nem alkalmas cefrefőzéshez.
- Drágább a keverős üst, de hosszú távú befektetés miatt megéri beruházni.
- A leégésgátló betét alá a pereménél, illetve a rajta lévő furatokon keresztül lefolyik a cefre az üst aljához és rendszerint lekozmál.
- A tisztítás során kénytelenek vagyunk mechanikailag dörzsölni, súrolni a pálinkafőző gépet, amellyel karcolásokat ejtünk.
- A karcolások miatt a továbbiakban még inkább leégésre hajlamos lesz az üst.
Szendvicstalpas fazék keverő nélkül:
- Nem alkalmas pálinkafőző üstnek, mert beleég cefre.
- Leves és főzelék főzésre tervezték, arra alkalmas.
- Pálinkafőzés során nem tudjuk megkeverni a cefrét, hisz a pálinkafőző kupoláját már korán az üstre kell zárjuk a könnyű, illatos illó anyagok ,,szökése” miatt.
Kuktából pálinkafőző:
- Egy sötét korszak búskomor hírnöke, az illegális zugfőzés egykori eszköze.
- Szakmai berkekben a pálinkafőzés szégyengépe.
- Lapos tető, kis áteresztésű biztonsági szelep és szűk páracső miatt éltveszélyes.
- A fordított tető (egyre jobban zár nyomás növekmény hatására) miatt, a cefre felhabzása esetén a biztonsági szelep és szerelvényei el tudnak tömődni és nyomás folyamatosan nőhet, aminek katasztrófa lehet a vége.
- Víz lepárlására alkalmas, másra nem javasoljuk.
Egylépcsős pálinkafőző szörnyetegek:
- Az egylépcsős technikának a lelke, hogy adottak legyenek a szerkezeti elemek.
- Megfelelően tervezett és méretezett szerkezeti elemek nélkül a gép csak részfeladatot tud ellátni, nem teljesíti a tökéletes pálinka előállítás alapvető céljait, feltételeit.
Lepárlástechnikai célok: Tömény alkoholos italok, esetünkben pálinka készítésekor a kiindulási, átlagosan 3-15 % alkoholtartalmú cefre lepárlásának három célja van:
- alkohol töményítés: a kívánt technikai és fogyasztási alkoholtartalomig. Jellemzően 60-80 %.
- frakcionálás: desztillátum (keletkezett lepárolt termék) elválasztása három részre oly módon, hogy a fogyasztásra szánt párlattól (középpárlat) a lehető legjobban elválaszthatóak legyenek a kellemetlen ízű és illatú lepárlási melléktermékek. (elő és utópárlat)
- aroma maximalizálás: lehető legtöbb aroma kinyerése és megőrzése lepárlás során.
Egylépcsős gépek szerkezeti elemei, amelyek nélkül nincs profi gép:
- Jól szabályozható, kis hőtehetetlenségű üst.
- Legalább 3 tányéros oszloprész (kolonna).
- Oszloprészek szintszabályozásának lehetősége.
- Megfelelően méretezett vízhűtéses deflegmátor (léghűtés nem elég).
- Gravitációs (nem kényszeráramú) reflux visszavezetés.
Egylépcsős pálinkafőzők hibák és következményeik:
HIBA
|
KÖVETKEZMÉNY
|
Csak deflegmátorból, pisztóriusz tányérból felépített oszlop.
|
Nem játszónak le anyagátadási és szeparációs folyamatok.
Összefolynak az elő-közép-utópárlati határok.
Nincs éles elválasztás, elő és utópárlatos pálinkák keletkeznek.
Nehezen (nem) szabályozható a többszörös vízhűtés.
|
Oszlop mellé épített deflegmátor.
|
Összemossa az elő-közép-utópárlat elválasztást.
Nem a komponensek illékonyság alapú szeparációja történik, hanem egy szelep által mechanikailag kényszerített.
Túltöményít, a ,,hideg” reflux miatt.
Nehezen (csak vakon) szabályozható.
|
Olajfürdős üst egylépcsős technikánál:
|
hőtehetetlen, nem szabályozható, gyakori oszlop elárasztás.
gyakori cefre leégés, dinamikus fűtés mellett.
|
Alacsony fűtőteljesítményű (4-6 kW/100l)
|
lassabb, mint egy kisüsti.
|
Szabályozó szerelvények és visszajelzők hiánya.
|
Használhatatlan gép.
|
Rosszul tervezett és méretezett deflegmátor.
|
Használhatatlan gép, oszlop egyensúly stabilizálásának lehetetlensége.
|
Különleges kisüsti kupola forma:
- Hagyma, körte, lencse, bohóc sapka.
- Hagymakupolás főzőben vajon hagymaszaga lesz a párlatnak?:)
- A lényeg, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.
- A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.
- A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.
- Semmivel sem lesz jobb egy hagymakupolás pálinkafőzőben készült pálinka mint egy félgömb alakú kupolában, de a bonyolultabb kivitel növeli a termék árát és az illesztések később gyenge pontjai lehetnek az összetettebb kivitelnek.
- Azzal persze egyetértünk, hogy a különleges ,,kis kápolna” szerű kinézet esztétikus és szemet gyönyörködtető, de a gépgyártás témában a funkció fontosabb kell legyen, mint az esztétikai csíny. Tehát, aki jót akar magának pálinkából, az funkció-centrikusan választ pálinkafőzőt.