Gázfűtés:
- Fokozatmentesen szabályozható, ezért tökéletesen alkalmas pálinkafőzéshez, cefrefőzéshez és finomításhoz egyaránt.
- Propán-bután (PB) palackról egyszerűen fűthető az üst még akkor is, ha egyéb fűtési mód nem érhető el.
- 230-300 liter cefre (első főzés) kifőzhető egy 10 kg-os háztartási PB palackból.
- 15 kW alatti teljesítményű gázégő, gázzsámoly könnyen beszerezhető kereskedelmi fogalomból.
- Amennyiben elérhető földgáz csatlakozási lehetőség, gázszerelő szakember segítségével lehetőség van gázégő csatlakoztatására.
- Nagyobb, 80-100 literes pálinkafőző gép fűtéséhez célszerű egyedi gázégőt (szőnyegégő, égőtálca) építeni. A gázégő egyedi összeszerelését és telepítését gázkészülék szerelő - javító szakember végezheti el.
- A kisebb gázégő (3-5 kW) nem igényel kémény bekötést, viszont a termet megfelelően szellőztetni kell.
- Égésbiztosítás nélküli gázégő csak kültérben használható.
- Amennyiben üstházba helyezzük, begyújtáskor óvatosan járjunk el.
Milyen egy jó gázégő?
Pálinkafőzéshez használt gázégő kritériumok:
- Megfelelő teljesítmény: amennyiben túl alacsony a gázégőnk teljesítménye, nem tudjuk dinanikusan, kellő gyorsasággal fűteni pálinkafőző üstünket. Ökölszabály, hogy egy óra alatt mindenképp forrpontra (lepárlás indulási pillanata) célszerű fűteni a cefrét. Amennyiben ez nem sikerül, túl alacsony gázégőnk teljesítménye.
- Javasolt gázégő teljesítmény igények pálinkafőző üsthöz:
- 20-30 literes 5-7 kW
- 50-60 literes 7-12 kW
- 80-100 literes 15-25 kW
- Pozícionálhatóság: nem mindegy (a gázláng magasságának függvényében), hogy milyen távol helyezkedik el a gázégő a pálinkafőző üst aljától. Amennyiben nem tudjuk elég közel emelni az üsthöz a gázégőt, elveszhet a leadott hőmennyiség többsége és hosszúra nyúlik a felfűtési idő.
- Őrláng-égésbiztosítás: amennyiben valamilyen probléma miatt kialszik a láng (szél, cefre kifutás, stb), 20-30 másodperc elteltével az égésbiztosítás szelepe elzárja a kiáramló gáz útját. Beltérben csak égésbiztosítással rendelkező gázégőt alkalmazzunk, amelynek helyes működését időszakosan ellenőrizzük.
- Kémény: nagyobb gázégőhöz kémény bekötés szükséges, hogy a füstgáz a szabadba távozhasson.
- MEO-karbantartás: gázégője helyes működését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a szezon kezdete előtt.
- Még nem használt gázégőt? Javasoljuk, hogy a beüzemeléshez kérje gázszerelő szakember segítéségét. Egy óra alatt stabilan megtanulható a biztonságos beüzemelés és működtetés szabályai.
- Reduktor: minden gázégőnek van egy megfelelő gáznyomás igénye. A túl alacsony vagy túl nagy nyomás egyaránt működési problémákat okoz. A legtöbb gázzsámoly 30 milibaros nyomáscsökkentőt (reduktort) igényel. A használati utasítás átnézése szükséges! Szabályozható reduktorokkal optimalizálható a gázégő teljesítménye.
- Gázégő összeállítás és nyomáspróba: PB palack- reduktor-gáztömlő és bilincsek- gázszelep csatlakozás-gázégő
Földgáz esetén az összeállítást és bekötést csak szakember végezheti el. Az összeállított gázégő csatlakozási pontjainak tömítettségét szivárgásjelő sprayvel ellenőrizni kell.
Elektromos fűtés
- Elsősorban duplafalú pálinkafőzőkhöz használható, mivel ebben az esetben a fűtőszál a köpenytérben található vizet fűti.
- 10-15 literes pálinkafőző esetén elektromos rezsó is szóba jöhet, de sajnos nagy a tehetetlensége így nem szabályozható a célnak megfelelően.
- Az elektoromos fűtés véleményünk szerint a legjobb fűtési módszer helyes kivitel esetén.
- Szimplafalú pálinkafőző üst nem fűthető vele.
- Egy literre vetített fűtési költsége a legkedvezőbb.
- Tiszta, egyszerű, halk.
- Könnyen szabályozható.
- Megfelelő kivitel mellett biztonságos.
- Korlátot jelenthet a rendelkezésre álló hálózat, mivel 80-100 literes üstökhöz három fázis (400 V) és legalább 3*16 A-es teljesítmény szükséges.
- Helyes kivitel mellett magasabb bekerülési ár, ezért elsősorban nagyobb pálinkafőző üstök esetén jön szóba.
- Amennyiben nincs megfelelő elektromos teljesítmény, hálózatfejlesztés szükséges.
- Lehetőséget jelenthet kombinált (gáz-elektromos;elektromos-fa) tüzelés használata.
Fatüzelés
- Hagyományos módszer, elsősorban hangulata miatt használjuk.
- Megoldás lehet abban az esetben, ha sok fa hulladék (pl. gyümölcsfák metszése során keletkező rőzse) áll rendelkezésünkre.
- Kisebb pálinkafőző üstök esetén nehezen szabályozható, impulzív, folyamatosan változó a hőleadás, ezért csak kisüsti technikánál és az első főzéshez javasoljunk a fatüzelést. A második főzéshez már gázégőt célszerű használni.
- Megfelelő kémény és huzat szükséges.
- Korom és hamu keletkezik, ezért kevésbé elegáns és munkaigényes fűtési módszer.
- Száraz fa esetén nagy hőleadó teljesítmény érhető el, gyors felfűtést valósíthatunk meg (30-40 perces felfűtési szakasz).
- Kellően apróra kell darabolni a fát, hogy kis léptékben tudjuk adagolni.
- Helyes fatüzelésű üstház kialakítása összetett műszaki feladat.
- Az egyszerű, lemezből, szigetelés nélkül gyártott üstök esetén célszerű belső szigetelésről gondoskodni, hogy az üst időtálló legyen és ne égjen ki, amennyiben sokat használjuk a gépet.
- A fatüzelésű üstház előnye, hogy legtöbbször gázégő is elhelyezhető az üstházban.