PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkapédia - Tudástár
LEGFONTOSABB
jogszabályok
mi írtuk
pálinkafőzés / lepárlástechnika
pálinkafőző gépek
párlatversenyek
rólunk
Szűrés törlése

Fűtési módok

2021.04.19 11:12
Fűtési módok

Gázfűtés:

  • Fokozatmentesen szabályozható, ezért tökéletesen alkalmas pálinkafőzéshez, cefrefőzéshez és finomításhoz egyaránt.
  • Propán-bután (PB) palackról egyszerűen fűthető az üst még akkor is, ha egyéb fűtési mód nem érhető el.
  • 230-300 liter cefre (első főzés) kifőzhető egy 10 kg-os háztartási PB palackból.
  • 15 kW alatti teljesítményű gázégő, gázzsámoly könnyen beszerezhető kereskedelmi fogalomból.
  • Amennyiben elérhető földgáz csatlakozási lehetőség, gázszerelő szakember segítségével lehetőség van gázégő csatlakoztatására.
  • Nagyobb, 80-100 literes pálinkafőző gép fűtéséhez célszerű egyedi gázégőt (szőnyegégő, égőtálca) építeni. A gázégő egyedi összeszerelését és telepítését gázkészülék szerelő - javító szakember végezheti el.
  • A kisebb gázégő (3-5 kW) nem igényel kémény bekötést, viszont a termet megfelelően szellőztetni kell.
  • Égésbiztosítás nélküli gázégő csak kültérben használható.
  • Amennyiben üstházba helyezzük, begyújtáskor óvatosan járjunk el.

 

Milyen egy jó gázégő?

Pálinkafőzéshez használt gázégő kritériumok: 

  • Megfelelő teljesítmény: amennyiben túl alacsony a gázégőnk teljesítménye, nem tudjuk dinanikusan, kellő gyorsasággal fűteni pálinkafőző üstünket. Ökölszabály, hogy egy óra alatt mindenképp forrpontra (lepárlás indulási pillanata) célszerű fűteni a cefrét. Amennyiben ez nem sikerül, túl alacsony gázégőnk teljesítménye.
  • Javasolt gázégő teljesítmény igények pálinkafőző üsthöz:
    • 20-30 literes 5-7 kW
    • 50-60 literes 7-12 kW
    • 80-100 literes 15-25 kW
  • Pozícionálhatóság: nem mindegy (a gázláng magasságának függvényében), hogy milyen távol helyezkedik el a gázégő a pálinkafőző üst aljától. Amennyiben nem tudjuk elég közel emelni az üsthöz a gázégőt, elveszhet a leadott hőmennyiség többsége és hosszúra nyúlik a felfűtési idő.
  • Őrláng-égésbiztosítás: amennyiben valamilyen probléma miatt kialszik a láng (szél, cefre kifutás, stb), 20-30 másodperc elteltével az égésbiztosítás szelepe elzárja a kiáramló gáz útját. Beltérben csak égésbiztosítással rendelkező gázégőt alkalmazzunk, amelynek helyes működését időszakosan ellenőrizzük.
  • Kémény: nagyobb gázégőhöz kémény bekötés szükséges, hogy a füstgáz a szabadba távozhasson.
  • MEO-karbantartás: gázégője helyes működését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a szezon kezdete előtt.
  • Még nem használt gázégőt? Javasoljuk, hogy a beüzemeléshez kérje gázszerelő szakember segítéségét. Egy óra alatt stabilan megtanulható a biztonságos beüzemelés és működtetés szabályai.
  • Reduktor: minden gázégőnek van egy megfelelő gáznyomás igénye. A túl alacsony vagy túl nagy nyomás egyaránt működési problémákat okoz. A legtöbb gázzsámoly 30 milibaros nyomáscsökkentőt (reduktort) igényel. A használati utasítás átnézése szükséges! Szabályozható reduktorokkal optimalizálható a gázégő teljesítménye.
  • Gázégő összeállítás és nyomáspróba: PB palack- reduktor-gáztömlő és bilincsek- gázszelep csatlakozás-gázégő

Földgáz esetén az összeállítást és bekötést csak szakember végezheti el. Az összeállított gázégő csatlakozási pontjainak tömítettségét szivárgásjelő sprayvel ellenőrizni kell.

 

Elektromos fűtés

  • Elsősorban duplafalú pálinkafőzőkhöz használható, mivel ebben az esetben a fűtőszál a köpenytérben található vizet fűti.
  • 10-15 literes pálinkafőző esetén elektromos rezsó is szóba jöhet, de sajnos nagy a tehetetlensége így nem szabályozható a célnak megfelelően.
  • Az elektoromos fűtés véleményünk szerint a legjobb fűtési módszer helyes kivitel esetén.
  • Szimplafalú pálinkafőző üst nem fűthető vele.
  • Egy literre vetített fűtési költsége a legkedvezőbb.
  • Tiszta, egyszerű, halk.
  • Könnyen szabályozható.
  • Megfelelő kivitel mellett biztonságos.
  • Korlátot jelenthet a rendelkezésre álló hálózat, mivel 80-100 literes üstökhöz három fázis (400 V) és legalább 3*16 A-es teljesítmény szükséges.
  • Helyes kivitel mellett magasabb bekerülési ár, ezért elsősorban nagyobb pálinkafőző üstök esetén jön szóba.
  • Amennyiben nincs megfelelő elektromos teljesítmény, hálózatfejlesztés szükséges.
  • Lehetőséget jelenthet kombinált (gáz-elektromos;elektromos-fa) tüzelés használata.

 

 

Fatüzelés

  • Hagyományos módszer, elsősorban hangulata miatt használjuk.
  • Megoldás lehet abban az esetben, ha sok fa hulladék (pl. gyümölcsfák metszése során keletkező rőzse) áll rendelkezésünkre.
  • Kisebb pálinkafőző üstök esetén nehezen szabályozható, impulzív, folyamatosan változó a hőleadás, ezért csak kisüsti technikánál és az első főzéshez javasoljunk a fatüzelést. A második főzéshez már gázégőt célszerű használni.
  • Megfelelő kémény és huzat szükséges.
  • Korom és hamu keletkezik, ezért kevésbé elegáns és munkaigényes fűtési módszer.
  • Száraz fa esetén nagy hőleadó teljesítmény érhető el, gyors felfűtést valósíthatunk meg (30-40 perces felfűtési szakasz).
  • Kellően apróra kell darabolni a fát, hogy kis léptékben tudjuk adagolni.
  • Helyes fatüzelésű üstház kialakítása összetett műszaki feladat.
  • Az egyszerű, lemezből, szigetelés nélkül gyártott üstök esetén célszerű belső szigetelésről gondoskodni, hogy az üst időtálló legyen és ne égjen ki, amennyiben sokat használjuk a gépet.
  • A fatüzelésű üstház előnye, hogy legtöbbször gázégő is elhelyezhető az üstházban.