PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkapédia - Tudástár
LEGFONTOSABB
jogszabályok
mi írtuk
pálinkafőzés / lepárlástechnika
pálinkafőző gépek
párlatversenyek
rólunk
Szűrés törlése

Gyulai Pálinkafesztivál 2023. május 26-28.

2023.05.17 12:02
Gyulai Pálinkafesztivál 2023. május 26-28.

Idén 23. alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb, a magyar pálinka népszerűsítését célzó rendezvénye, a Gyulai Pálinkafesztivál. A 3 napos eseményen a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A szervezők célja, hogy mind a látogatók, mind a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismertséget kössön, hiszen ebben a közegben lehet a legideálisabban módon megismerkedni a magyar pálinka előállítóival és munkájuk gyümölcsével, a pálinkával. 

A fesztivál kísérőrendezvényeként kerül meghirdetésre a Brillante - 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyen magánfőzők és bérfőzetők mérettethetik meg párlataikat. 

A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországi pálinkákból, és a határon túli párlatokból készül ebben az évben is (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).  A pálinka évente más gyümölcsből készül, a 2023-as esztendő a meggy éve lesz. 

Szakmai kísérőprogramok:

Gazda és pálinka a konyhában - május 27. 11 óra

A program során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinka világában ismert és elismert szakemberek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vendégei készítenek közösen meggypálinkával és meggy párlatokkal készült ételeket.

Vezetett pálinkakóstoló "új köntösben" Adamik Anikó pálinkaszakértővel - május 26. 16 óra és május 28. 14 óra

Interaktív pálinkakóstoló, amely során megismerhetik a kétlépcsős kisüsti és az egylépcsős oszlopos főzőberendezéseken készült pálinkákat és párlatok illat, íz és aromakomponenseinek különbségeit.

Hungarikum és afrodiziákum mámoros találkozása - május 27. 11 óra

A program során megismerkedhetnek a csokoládé és a pálinka több 100 éves történelmével, a világ különleges csokoládé fajtáival, valamint a magyar gyümölcspálinkák semmihez sem hasonlítható csodálatos karaktereivel.

Pálinka és párlatok mesterfokon konferencia - május 26. 16 óra

  • Bemutatkozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pálinkamester szakmérnöki képzése
  • Aranyérmes meggypálinkák és párlatok készítésének titkai és szakmai fogásai gyakorlati tapasztalatok alapján

Weboldal: gyulaipalinkafesztival.hu/

Facebook oldal: facebook.com/palinkafesztivalgyula/

 

Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu