Az ár tartalmazza:
az epruvettához passzoló 0-100-as szeszfokolót
Méretei:
Fő ág űrtartalma: 0,9 dl
Tömege: 0,6 kg
Gyüjtőtölcsér magassága: 26 cm
Kifolyó magassága: 16 cm
Milyen pálinkafőzőhöz használható?
A tölcséres befolyó ággal ellátott epruvetta bármilyen pálinkafőzőhöz használható.
Érdemes-e hőmérős szeszfokolót használni az epruvettákban?
Nem ajánlott, mert a méretéből fakadóan miközben a pontosságra törekszünk, épp ellenkező hatást érünk el. A hőmérős fokoló kétszeres hossza és nagyobb átmérője miatt kb. háromszor akkora űrtartalmú epruvettában használható. Így 1 dl minta helyett 3 dl párlat átlagos szeszfokát mérhetjük vele. Ez kis mennyiségű alszesz finomításakor azt eredményezheti, hogy a minta eleje 60%-os, a vége 40%-os, a fokolón 50%-os atlagos értéket olvasunk le. Eközben a minta végén levett 40-45 %-os frakció már utópárlatos volt, és a savanyú komponensek bekerültek a középpárlatunkba.
Az egyszerű 0-100-as, 20 °C-ra kalibrált fokoló +- 10 °C fok hőmérséklet eltérés esetén max. 3,8 %-kal mutat alacsonyabb, vagy magasabb értéket a valósnál. Mivel a közép/utópárlat határát nem szeszfok alapján, hanem illatolással állapítjuk meg, ezért a normál szeszfokoló 2-3 alkoholfok pontosságú mérése tökéletes a szeszfok esés tendencia követésre.
Előszűrés az epruvettával
A szűrőfeltétben elhelyezhető szűrőpapír kiszűri a szennyezőanyagok és a nehéz, kellemetlen ízű magasabb rendű alkoholok, olajos komponensek jelentős részét. Használatával kisebb eséllyel lesz opálos az elkészült párlat.