PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkafőző választási szempontok
mi írtuk
pálinkafőzés / lepárlástechnika
pálinkafőző gépek
Szűrés törlése

Üst térfogat

2021.04.19 11:04
Üst térfogat

Fontos hangsúlyoznunk, hogy jelenleg érvényben lévő NAV szabályozás maximálisan 100 literes üst birtoklását engedélyezi magánfőzési célra. Ez a térfogat az üst bruttó térfogatát jelöli.

 

Milyen szempontok befolyásolják az üst térfogat választást?

 

Rendelkezésre álló idő – párlat minőség:  Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kierjedt cefrét a lehető leghamarabb célszerű lepárolni, mivel (pláne nyári melegben) romlási folyamatok (pl. ecetsavas erjedés) veszik kezdetüket. A romlási folyamatok gyorsan zajlanak és könnyen tönkremehet az eddigi munkánk. Egy kisebb üsttel nagyjából ugyanannyi ideig tart lefőzni egy felöntést, mint egy 100 literessel.

Tehát, aki elfoglalt és jellemzően csak hétvégén tud foglalkozni pálinkafőzéssel, célszerű nagyobb üst méretet választanai, hogy gyorsabban haladjon a munkával.

 

Méret és tervezési alkalmasság: Aki sok szabadidővel rendelkezik és szívesen fordítja a pálinkafőzés gyakorlására, természetesen egy 30-40 literes üsttel is tud haladni. Fontos viszont tudni, hogy a gyártók nagyobb üst méretek estén számolnak azzal, hogy tulajdonosuk várhatóan többet fogja használni a pálinkafőzőt. Az 50-60 liter feletti gépek szerkezeti elemei (üst és kupola anyagvastagság, keverőszerkezet robosztussága stb.) már jellemzően alkalmasak szezonban, időszakos folyamatos üzemre is.

 

Javasolt üst méret és éves cefre mennyiség:

egy évre tervezett cefre mennyisége (liter)

szükséges üst méret (liter)

100 liter alatt

még gyűjteni kell:)

200-400

20-40

400-600

50-60

600 liter felett

80-100

 

Habtér: A pálinkafőző üstöket jellemzően nem lehet teljesen megtölteni. Forrás során hab képződik és a buborékos forrás fortyogó felszínét is be kell fogadni és meg kell tartani az üst nyakának, hogy ne fröccsenjen a cefre jelentős része a kupolatérbe. A gyártók minden esetbe előírják, hogy mennyi az adott üst maximális tölthetősége.

 

Üst nettó térfogata: Mivel a gyártók jellemzően a pálinkafőző üst bruttó térfogatát tüntetik fel, fontos figyelembe venni, hogy ténylegesen mennyi tölthető (töltő- vagy nettó térfogat) az adott pálinkafőző üstbe. Jellemzően a jelölt bruttó térfogat 80%-ával tölthető egy üst, de amennyiben az üstünk sekély, tehát átmérője szélesebb, mint a mélysége, jellemzően csak 70%-os töltési térfogattal számolhatunk.

 

Főzésre váró mennyiség alábecslése:

Tapasztalatból tudjuk, aki egyszer belekezd e csodálatos pálinkafőző hobby gyakorlásába, nehezen tudja abbahagyni és folyamatosan fejlődni szeretne. A fejlődés egyik velejárója, hogy a kezdeti tervekhez képest megnő a lefőzésre váró cefremennyiség. Célszerű tehát mérlegelni egy mérettel nagyobb üst vásárlását, pláne akkor, ha nincs jelentős ár differencia.

 

Nagyobb méret kedvező egységár: Az egy liter töltési térfogatra jutó pálinkafőző gép ár a nagyobb üstök esetén jellemzően kedvezőbb. Sőt ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel rendelkező 60 és 100 literes üst között jellemzően minimális árkülönbség van. Ennek az oka egyszerű. Ugyanannyi munka előállítani egy hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező, de pár literrel kisebb térfogatú üstöt. Tehát jobban megéri nagyobb gépet venni, mert ha kell, akkor lehet haladni vele.

 

Összefoglalva

 

Két jó döntés van (Nagyobb üstméret, gyorsabb munka):

  • Kis mennyiségben hobbikertekben összegyűjtött pár száz liter cefre esetén egy kisebb gép, nagyjából 30 literes a jó döntés.
  • Amennyiben komolyabb szándékaink vannak és kevés az időnk, célszerű egy 100 literes gépet beszerezni. Az 50-60 literes gép abban az esetben jó döntés, ha komoly műszaki színvonalú lepárlót (pl. DES 60 keverő, ürítés, nagy méretű kupola és páracső) szeretnénk, de nem fogunk sokat főzni.