Idén január 1-től jelentősen változott a magánfőzés keretében előállított párlat adóvonzata. 43 hektoliterfok éves mennyiségig (ami 86 liter 50 %-os párlatnak felel meg) adómentessé válik a házi pálinkafőzés. Megszűnik a párlat adójegy és a literenként 700 forintos közteher is. Mostantól az adott év első pálinkafőzése előtt a NAV J49-es nyomtatványát kell elküldeni a hatósághoz elektronikusan vagy postai úton. A bejelentőlapon a magánfőző nyilatkozhat arról, hogy a tárgyévben milyen mennyiségű párlatot tervez előállítani. A bejelentés alapján a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki, és eljuttatja a magánfőzőnek.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes tájékoztatója az alábbi linken érhető el: https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/NAV_J49-o/nav-j49-kitoltesi-utmutato
A magánfőzés adóvonzata az elmúlt években többször változott. Az alábbi táblázat éves maximum 86 liter 50%-os párlat előállításának adóterheit tartalmazza:
Év |
Adó mértéke |
2010 előtt |
magánfőzés nem engedélyezett |
2010-2014 |
adómentes |
2015 |
1000 Ft átalányadó a teljes mennyiségre |
2016-2020 |
700 Ft/liter |
2021-től |
adómentes |
Az előző évtized közepén bekövetkezett több lépcsős szigorításra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság többszöri kötelezettségszegési eljárást indított a magyar pálinkaszabályozás miatt. Az Európai Bíróság is az EB-nek adott igazat, így adókötelessé vált a magánfőzés. Az Európai Tanács viszont a 2020/1151. számú irányelvben engedélyezte a tagállamok számára a magánfőzés adómentessé tételét éves 50 hektoliterfok mennyiségig. Magyarországon így 2021 január 1-től ismét adómentesség vált a magánfőzés, immár az Európai Uniós irányelvekkel összhangban.