PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

DES-1961 Kisüsti Pálinkafőzők 34 liter

VIDEÓ: DES-1961 pálinkafőző gyár rövid bemutatása

VIDEÓ: 34l pálinkafőző bemutató

Döntéstámogató információk

Kisüsti lepárlástechnika jellemzői

A kisüsti lepárlástechnika a gyümölcs és borpárlatok előállításának ősi, bevált módszere. Jellemzője, hogy vörösréz szerkezeti elemekből készült lepárlóban kétszer kell desztillálni a kívánt alkoholtartalom és minőség elérése érdekében. Az első főzés (cefrefőzés) során 20-25 % alkoholtartalmú alszesz keletkezik, amely térfogata a betöltött mennyiség ötöde. A második főzés (finomítás) művelete során választjuk el a zavaró elő- és utópárlati komponenseket. Jellemző középpárlat átlag 60-65 alkohol %. A keletkező párlat helyes főzési gyakorlat esetén különleges, aromagazdag.

Miért ez a pálinkafőző?

A DES márkájú pálinkafőzők ár/érték arányban a legjobb kisüsti lepárlók. A szabadkai üzemben a '70-es évek óta gyártják ezt a gépcsaládot, kiforrott kipróbált technika. A Kárpát-medencében és délszláv országokban legnépszerűbb típus, több 10 ezer darab készült belőle.

A legfontosabb szerkezeti elemek az alábbiak, melyekről lejjebb részletesen írunk:

Üstház: A készülékek rendelkeznek üstházzal, így a lepárlás gyorsabb és enegriahatékonyabb.

Keverőszerkezet: Keverős kivitelben is elérhető. Ennek segítségével a sűrű cefrék is gyorsan, leégés mentesen lepárlohatók. 

Réz szerkezeti elemek: A gőzzel érintkező szerkezeti elemek  vörösrézből készülnek, melynek káros anyag megkötő (kén vegyületek, hidrogén-cianid), és aromaképző szerepe van. 

Páracső és hűtőspirál megfelelő keresztmetszete:  A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. 

Emelkedő páracső: A páracső az üst felé lejt, ezáltal az elő- és utópárlat elválasztás pontosabb, a magasabb forráspontú nemkívánatos komponensek visszafolynak az üstbe.

Hűtő: Az üstnél nagyobb űrtartalmú, vízhőmérővel ellátott hűtő.

Ajándékok, kedvezményes kiegészítők

A DES 1961 60-100l pálinkafőzőkhöz az alábbi ajándékokat adjuk:

 • 0-100-as szeszfokoló
 • fokolóhenger
 • 4 db tartalék hőálló szilikon tömítés a páracső csatlakozáshoz
 • beépített, cserélhető fejhőmérő
 • beépített, cserélhető vízhőmérő
 • házhozszállítás országon belül ingyenes
 • kedvezménykártya egynapos oktatásra: minden üsthöz küldünk egy 50%-os kedvezménykártyát, mellyel 20.000 Ft helyett 10.000 Ft-ért léphet be oktatásunkra (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi Kar)

Kedvezményesen vásárolható tartozékok pálinkafőző vásárláskor:

 • epruvetta vásárlási kedvezmény (pálinkafőző vásárlással egy időben 14.000 Ft helyett 11.200 Ft-ért vásárolható)

Extra gyártói garancia

A gyártó 5 év garanciát vállal a vörösrézből készült szerkezeti elemekre.

A garancia a palinkafozo.hu-n keresztül érvényesíthető, néhány nap alatt javítható a hiba, segítünk a szállításban. 

A készülék réz szerkezeti elemei normál használat mellett évtizedekig bírják, 2010 óta Magyarországon is rengetegen használják.  

Hogyan tanulható meg a pálinkafőző használata?

A cefrekészítés és pálinkafőzés legfontosabb tudnivalóit megismerheti kézikönyvünkből:

 1. Alapanyag feldolgozás kellékei
 2. Alapanyag feldolgozás lépései
 3. Cefrekészítés kellékei
 4. Cefrekészítés lépései
 5. Az erjedés végének jelei
 6. Gyümölcscefrék várható kihozatala. 
 7. Fogyasztási alkoholfok beállítása
 8. Zavarosodás, opálosodás hidegkezelése

KÉZIKÖNYV

 

Minden pálinkafőzőhöz részletes használíti útmutatót küldünk:

 1. Pálinkafőző összeállítása
 2. Üzembe helyezés
 3. Tisztítás első használat előtt
 4. Szerkezeti elemek és funkciójuk
 5. Lepárlás menete lépésről lépésre
 6. Tisztítás, karbantartás
 7. Munka és balesetvédelem
 8. Magánfőző törvény

Egynapos oktatásunkon lépésről-lépésre, gyakorlati szemlélettel végigvesszük a pálinkafőzés helyes gyakorlatát:

OKTATÁS

Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok

Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban. 

1106 Budapest, Heves u. 29. hétfő-péntek 9:00-17:00
9343 Beled, Vörösmarty u. 32.

hétfő-csütörtök 8:00-15:30

péntek 8:00-14:30

 

 

 

 

 

BEJELENTKEZÉS BEMUTATÓTEREMBE

Legfontosabb szerkezeti elemek

Üst

Szimplafalú üst előnyei

Mivel otthon jellemzően egy üsttel rendelkezünk az első főzést (cefrefőzést) és a második főzést (finomítást) is ugyanazon üsttel végezzük. 25-27 liter cefréből jellemzően 5-10 liter alszesz keletkezik. Egy szimplafalú 34 literes üsttel már 3-5 liter alszesz is finomítható. Ez nagy előnye a szimplafalú üstöknek a duplafalúakkal szemben, amelyeket legalább 50 százalékig fel kell tölteni. Keverő nélkül az üst felfűtése irreálisan lassú és a forrás elsősorban a vízköpeny mentén az üst szélére korlátozódik.

 

Méret és tervezési alkalmasság: Aki sok szabadidővel rendelkezik és szívesen fordítja a pálinkafőzés gyakorlására, természetesen egy 30-40 literes üsttel is tud haladni. Fontos viszont tudni, hogy a gyárók nagyobb üst méretek estén számolnak azzal, hogy tulajdonosuk várhatóan többet fogja használni a pálinkafőzőt. Az 50-60 liter feletti gépek szerkezeti elemi (üst és kupola anyagvastagság, keverőszerkezet robosztussága stb.) már jellemzően alkalmasak szezonban, időszakos folyamatos üzemre is.

 

Üst anyaga

A DES pálinkafőzői 99,96 %-os vörösrézből készülnek. Ennek előnye a kiváló hővezető tulajdonság, amely hatására a fűtés során közölt hő arányosan eloszlik az üst teljes felületén. Ez biztosítja a cefre illetve alszesz egyenletes felmelegítését, valamint a lepárlás során a pontos leválasztást. A réz ezen tulajdonságai eredményezik azt, hogy az üst közvetlenül fűthető. Nincs szükség sem lángterelésre, sem szendvicstalpra, így a felfűtési és főzési idő sem szenved felesleges csökkenést.

 

Összaállítása

Az üstök palástlemeze hengerítéssel majd hegesztéssel készül, fenéklemeze pedig korcolással kerül rögzítésre az üsthöz. A korcolás mentén forrasztás biztosítja a teljes tömítettség elérését. A forrasztási technika, az egyik legrégebb óta alkalmazott gyártástechnkai módszer.

Az üstök palástlemeze merevítőbordákkal  lett ellátva, amelyek az üstök üstházban való rögzítése mellett biztosítja a szerkezet stabilitását is.

Keverőszerkezet

Miért fontos?

Megakadályozza a legsűrűbb cefre leégését is. 4 ponton rögzített stabil kétkarú láncos fenékkeverő. Keverés hatására a hőmérséklet eloszlás és a lepárlás egyenletes lesz. A beépített keverő gyorsabb lepárlást, kevesebb fűtőanyag felhasználást és tisztább középpárlatot (jobb pálinkát) eredményez. Egy cefrefőzés keverővel átlagosan 3 óra, ha megfelő a fűtőteljesítmény. Keverő nélküli üstök esetén viszont 6-7 óra, mert keverő hiányában nem lehet intenzíven fűteni. Keverő mindenképp kell a cefrefőző üstbe. A keverőlapát a saját súlyánál fogva illeszkedik az üst aljához. Mivel a cefre keverés közben olajozza a lapátot, ezért nem koptatja a fenéklemezt.

 

A keverő használata

Fenékkeverőt csak akkor használja, ha az üstbe cefrét töltött. Szárazon, és egyéb tiszta folyadékok (pl. víz, alszesz) keverésére ne használja. Általános szabály, hogy intenzívebb fűtés mellett többször kell használni a keverőt! A felfűtési időszakban kell leginkább keverni. Miután elkezd folyni a párlat a hűtőből, a cefrénk a főzés hatására ,,összeesik” hígabbá válik, ekkor már ritkább keverés is megfelel.

 

Milyen gyakran kell keverni a cefrét főzés közben?

A sűrű cefréket 3-5 percenként, a hígabb cefréket 5-10 percenként elegendő megkeverni közepes fűtés mellett. Minél erősebben fűtünk, annál többször kell kevernünk.

Kupola

Felület: Fontos, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.

Térfogat: A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.

Részleges deflegmáció: A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.

Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjunk.

Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága miatt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.

Hőmérők

Gőzhőmérő a kupolában

Az eszköz 0-110°C között maximum 2°C hibával biztosítja a hőmérséklet mérését. A pontos mérés megkönnyíti az elő- és utópárlat leválasztását, és így segít a kiváló minőségű pálinka elkészítésében. 

Vízhőmérő a hűtőtartályban

A eszköz segítségével ellenőrizhető a hűtővíz hőmérséklete.

 

Páracső

Lejtése

A legolcsóbb, funkció szempontjából alkalmatlan készülékek esetén a páracső a hűtő felé esik, ráadásul elég nagy szögben. Ez a kialakítás szakmailag, több okból kifolyólag teljesen helytelen. A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen e lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a páracsőben lecsapódott vegyületek visszafolynak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst felé lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt. A páracsövet a szakirodalom felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő felé történő emelkedésre.

 

Keresztmetszete

A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. A kupolában lévő többlet gőz kis mértékben túlnyomást okoz, ami vízzáras tömítésű üstök esetén a párlatgőz kifújását eredményezi. 

Átmérő és javasolt üstméret:

Átmérő (mm) Keresztmetszet (mm2) Ilyen üstmérethez megfelelő (liter)
16 201 10-20
20 315 20-50

28

616 50-100

A 16 mm-es és 28 mm-es átmérőjű csövek között több mint háromszoros keresztmetszeti különbség van!

Legfontosabb kiegészítők

Gázzsámoly és nyomáscsökkentő

Gázzsámoly

A 30-35 literes üstökhöz kb. 5 kW teljesítményű gázégő ajánlott. 

 

Nyomáscsökkentő

A gázzsámoly PB-palackra csatlakoztatásához 30 mbar-os nyomáscsökkentő és gáztömlő szükséges.

 

 

Epruvetta (folyamatos szeszfokoló)

A folyamatos fokoló arra szolgál, hogy a lepárlás bármely pillanatában egyszerűen ellenőrizhető legyen a kifolyó párlat aktuális alkoholfoka. A szűrőfeltétben elhelyezhető szűrőpapír kiszűri a szennyezőanyagok és a nehéz, kellemetlen ízű  magasabb rendű alkoholok, olajos komponensek jelentős részét. Használatával kisebb eséllyel lesz opálos az elkészült párlat.  

Az első főzés (cefrefőzés) során a teljes lepárlás alatt, a második főzés során az előpárlat leválasztást követően célszerű alkalmazni. Az epruvetta univerzálisan csatlakoztatható bármely lepárlóhoz. A lényeg, hogy a lepárló kifolyócsövéből érkező páralt az epruvetta gyűjtőtölcsérébe folyjék. E tölcsérbe több réteg háztartási szűrőpapír helyezhető, amely az ,,átrepülő” szerves részeket, valamint a zsíros-olajos komponensek (pl kozmaalkoholok) fölösleges mennyiségét megköti. A szűrőpapír lehet megfelelő méretű kávé-, teafilter, egyéb élelmezési célra alkalmas háztartási szűrőpapír, vagy laborszűrő.

 

Miért rozsdamentes acélból?

 • Masszív szerkezet, nem törékeny.
 • A talapzaton lévő furatok segítségével rögzíthető.
 • Könnyen tisztítható mivel saválló, rozsdamentes nemesacél anyagból készül.
 • Csak hegesztett kötéseket tartalmaz.

Miért ne rézből?

A réz epruvetta hátránya, hogy  a fém felületen néhány nap alatt képződő oxidréteget minden lepárlás előtt el kell távolítanunk, mert különben lepárlás során az emberi szervezet számára toxikus réz oldódhat a párlatba. A túlzott réz-oxid beoldódás a párlat kékes elszíneződését okozhatja. 

A lepárlás ezen szakaszában a réz felületnek (a gőzzel érintkező kupolával és páracsővel ellentétben) már nincs aromakatalizáló hatása, használata inkább hátrányos következményekkel jár. 

Miért ne üvegből?

Üveg epruvettát általában laboratóriumi körülmények között alkalmaznak. Törékenysége miatt a házi- és üzemi lepárlóhelységben rozsdamentes acél eszköz használata javasolt.  

Miért ne ráhúzhatós?

Hátránya, hogy csak meghatározott átmérőjű kifolyócsőhöz illeszkedik.

Ha nem található rajta nyomáskiegyenlítő furat, akkor a főágban összegyűlő párlat elzárja a gőz útját, túlnyomást okozva a rendszerben. Ez ingadozó párlatkifolyást eredményez, vízzáras üstöknél pedig a gőz kifújását. 

Érdemes-e hőmérős szeszfokolót használni az epruvettákban?

Nem ajánlott, mert a méretéből fakadóan miközben a pontosságra törekszünk, épp ellenkező hatást érünk el. A hőmérős fokoló kétszeres hossza és nagyobb átmérője miatt kb. háromszor akkora űrtartalmú epruvettában használható. Így 1 dl minta helyett 3 dl párlat átlagos szeszfokát mérhetjük vele. Ez kis mennyiségű alszesz finomításakor azt eredményezheti, hogy a minta eleje 60%-os, a vége 40%-os, a fokolón 50%-os atlagos értéket olvasunk le. Eközben a minta végén levett 40-45 %-os frakció már utópárlatos volt, és a savanyú komponensek bekerültek a középpárlatunkba.

Az egyszerű 0-100-as, 20 °C-ra kalibrált fokoló +- 10 °C fok hőmérséklet eltérés esetén max. 3,8 %-kal mutat alacsonyabb, vagy magasabb értéket  a valósnál. Mivel a közép/utópárlat határát nem szeszfok alapján, hanem illatolással állapítjuk meg, ezért a normál szeszfokoló 2-3 alkoholfok pontosságú mérése tökéletes a szeszfok esés tendencia követésre.

Egyebek

Szállítási infók

A pálinkafőzőket raktárról szállítjuk.

A DES 34l termékcsalád termékeit az GLS futárszolgálattal 2 dobozban küldjük. A kézbesítés napjáról a csomag feladásakor e-mail értesítők küldünk. A kiszállítás reggelén a futárszlogálat 3 órás érkezési időintervallumot jelöl meg SMS-ben. Utánvétes fizetési mód esetén a számla összege az átvételkor bankkártyával és készpénzben rendezhető. 

A szállítás ennél a termékcsaládnál ingyenes. 

 

Használati útmutató

Minden pálinkafőzőhöz részletes használíti útmutatót küldünk:

 1. Pálinkafőző összeállítása
 2. Üzembe helyezés
 3. Tisztítás első használat előtt
 4. Szerkezeti elemek és funkciójuk
 5. Lepárlás menete lépésről lépésre
 6. Tisztítás, karbantartás
 7. Munka és balesetvédelem
 8. Magánfőző törvény

Ideális telepítési környezet

A pálinkafőző összeszerelésének, beüzemelésének lépéseit a termékhez mellékelt használati útmutatóban részletesen bemutatjuk.

A telepítéshez szükséges szerszámok, további kiegészítők a következők:

Vízhálózat kiépítés

 • 1/2" belső menetes csapcsatlakozó a vízbetáp csapra
 • 1/2" STOP-os gyors tömlőcsatlakozó a vízbetáp tömlő végére
 • megfeleő hosszúságú vízbetáp locsolótömlő 
 • szórófej a mosogatáshoz

Gázfűtés

 • az üst méretéhez szükséges teljesítményű gázzsámoly
 • reduktor gáztömlővel
 • PB-palack

Fafűtés

Fatüzelés esetén az üstház egy füstcsővel kéménybe köthető. A kéménycsonk átmérője 120 mm. A füstcsövet a pálinkafőző megérkezését követően érdemes megvásárolni hozzá.

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Ft
Ft