PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Duplafalú kisüsti pálinkafőzők 100l

Kisüsti lepárlástechnika jellemzői

A kisüsti lepárlástechnika a gyümölcs és borpárlatok előállításának ősi, bevált módszere. Jellemzője, hogy vörösréz szerkezeti elemekből készült lepárlóban kétszer kell desztillálni a kívánt alkoholtartalom és minőség elérése érdekében. Az első főzés (cefrefőzés) során 20-25 % alkoholtartalmú alszesz keletkezik, amely térfogata a betöltött mennyiség ötöde. A második főzés (finomítás) művelete során választjuk el a zavaró elő- és utópárlati komponenseket. Jellemző középpárlat átlag 60-65 alkohol %. A keletkező párlat helyes főzési gyakorlat esetén különleges, aromagazdag.

Miért ez a pálinkafőző?

Üstház: A lepárló rendelkezik üstházzal, így a lepárlás gyorsabb és enegriahatékonyabb.

Duplafalú üst: A duplafalú vízfürdős üstben a hőátadás a vízköpenyen keresztül történik, ezért nem ég le benne a cefre.

Réz szerkezeti elemek: A gőzzel érintkező szerkezeti elemek  vörösrézből készülnek, melynek károsanyag megkötő (kén vegyületek, hidrogén-cianid), és aromaképző szerepe van. 

Páracső és hűtőspirál megfelelő keresztmetszete:  A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. 

Emelkedő páracső: A páracső az üst felé lejt, ezáltal az elő- és utópárlat elválasztás pontosabb, a magasabb forráspontú nemkívánatos komponensek visszafolynak az üstbe.

Hűtő: Nagy víztérrel rendelkezik, és rozsdamentes a hengerpalástja, ezért időtálló. 

Ajándékok, kedvezményes kiegészítők

A pálinkafőzőkhöz az alábbi ajándékokat adjuk:

 • 0-100-as szeszfokoló
 • fokolóhenger
 • házhozszállítás országon belül ingyenes
 • Kedvezménykártya egynapos oktatásra: minden üsthöz küldünk egy 50%-os kedvezménykártyát, mellyel 20.000 Ft helyett 10.000 Ft-ért léphet be oktatásunkra (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar)

Kedvezményesen vásárolható tartozékok pálinkafőző vásárláskor:

 • epruvetta vásárlási kedvezmény (pálinkafőző vásárlással egy időben 14.000 Ft helyett 11.200 Ft-ért vásárolható)

Extra gyártói garancia és szervíz

3 év teljeskörű garanciát vállalunk a termékre.

Hogyan tanulható meg a pálinkafőző használata?

A cefrekészítés és pálinkafőzés legfontosabb tudnivalóit megismerheti kézikönyvünkből:

 1. Alapanyag feldolgozás kellékei
 2. Alapanyag feldolgozás lépései
 3. Cefrekészítés kellékei
 4. Cefrekészítés lépései
 5. Az erjedés végének jelei
 6. Gyümölcscefrék várható kihozatala. 
 7. Fogyasztási alkoholfok beállítása
 8. Zavarosodás, opálosodás hidegkezelése

KÉZIKÖNYV

 

Minden pálinkafőzőhöz részletes használíti útmutatót küldünk:

 1. Pálinkafőző összeállítása
 2. Üzembe helyezés
 3. Tisztítás első használat előtt
 4. Szerkezeti elemek és funkciójuk
 5. Lepárlás menete lépésről lépésre
 6. Tisztítás, karbantartás
 7. Munka és balesetvédelem
 8. Magánfőző törvény

Egynapos oktatásunkon lépésről-lépésre, gyakorlati szemlélettel végigvesszük a pálinkafőzés helyes gyakorlatát:

OKTATÁS

Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok

Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban. 

1106 Budapest, Heves u. 29. hétfő-péntek 9:00-17:00
9343 Beled, Vörösmarty u. 32.

hétfő-csütörtök 8:00-15:30

péntek 8:00-14:30

 

 

 

 

 

BEJELENTKEZÉS BEMUTATÓTEREMBE

Legfontosabb szerkezeti elemek

Duplafalú üst

A duplafalú vagy közvetett fűtésű üstöknél az ábrán látható módon egy vízköpenyen keresztül történik a hőátbocsátás. A duplafalú üstök működési elve azon alapszik, hogy a köpenyben lévő vízfürdő túlnyomás alatt 100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten forr. A vízköpeny nyomása egy szabályozószeleppel állítható. Néhány tized bar túlnyomást alkalmazva a köpenyben lévő víz (hőátadó közeg) forráspontja 100 °C fölé emelkedik. Ezen hőmérsékleten még nem ég le a cefre, viszont a vízfürdő és az üstben lévő cefre közötti hőmérségklet különbség megfelelő a dinamikus lepárláshoz.

Előnyei:

 • Helyesen beállított szelep mellett biztosan elkerülthető a cefre odakozmálása.
 • A legmodernebb technika. 
 • A vízköpeny a felfűtést követően tartja a hőt.
 • Amennyiben rozsdamentes acélból készült az üst, jól használható egyéb feladatokra pl: lekvárfőzés.

Miért ne olajfürdős?

Olajfürdős üst

A hőközlő olajjal töltött köpeny hátránya, hogy az olajfürdő akár 200-300 Celsius-fokig is hevülhet, ami a cefre leégést okozhatja. Valójában már 120-130 °C-os olajfürdő (keverés nélkül) is okoz odakozmálást. Az olajfürdős üstök nehezen szabályozhatóak, emiatt inkább a helyesen legyártott vízfürdős, vagy szimplafalú fenékkeverős üstöket javasoljuk házi főzéshez.

 

Vízfürdős üst nyomástartó szerelvények nélkül

A légköri nyomású (nem nyomástartó) vízzel töltött dupla köpeny nem alkalmas a cefrében lévő illóanyagok maradéktalan ,,kihajtására” (tehát a cefrében benne marad az alkohol egy része is). Valamint a köpeny párolgási vesztesége miatt (amit rendszeresen után kell töltenünk) nagyon energiapazarló e helytelenül legyártott duplafalú rendszer, ezért pálinkafőzéshez nem javasoljuk.

Kupola

Felület: Fontos, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.

Térfogat: A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.

Részleges deflegmáció: A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.

Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjuk.

Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága matt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.

Hőmérő a kupolában

Gőzhőmérő a kupolában

Az eszköz 0-110°C között maximum 2°C hibával biztosítja a hőmérséklet mérését. A pontos mérés megkönnyíti az elő- és utópárlat leválasztását, és így segít a kiváló minőségű pálinka elkészítésében. 

Páracső

Lejtése

A legolcsóbb, funkció szempontjából alkalmatlan készülékek esetén a páracső a hűtő felé esik, ráadásul elég nagy szögben. Ez a kialakítás szakmailag, több okból kifolyólag teljesen helytelen. A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen a lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a páracsőben lecsapódott vegyületek visszafolyjanak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst felé lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt. A páracsövet a szakirodalom felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő felé történő emelkedésre.

 

Keresztmetszete

A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. A kupolában lévő többlet gőz kis mértékben túlnyomást okoz, ami vízzáras tömítésű üstök esetén a párlatgőz kifújását eredményezi. 

Átmérő és javasolt üstméret:

Átmérő (mm) Keresztmetszet (mm2) Ilyen üstmérethez megfelelő (liter)
16 201 10-20
20 315 20-50

28

616 50-100

A 16 mm-es és 28 mm-es átmérőjű csövek között több mint háromszoros keresztmetszeti különbség van!

Hűtő

A 160 literes víztérrel rendelkező tartályos hűtő esetén megfelelő hőmérsékleti értékek mellett akár egy töltésnyi hűtővíz is elegendő lehet egy lepárláshoz. A víztartály anyaga rozsdamentes acél, amely ellenáll a korróziónak, időtálló.

Egyebek

Gázzsámoly és nyomáscsökkentő

A 100 literes üst hatékony fűtéséhez nagyobb teljesítményű gázégő szükséges, mint a kisebb lepálókhoz és bográcsokhoz. Az égőfejek teljesítményének összehasonlítára a  legpontosabb paraméter az eszközzel 1 óra alatt elégethető gáz tömege.

Üstméret 100 literes üst
Gázfogyasztás 1100-1200 g/h
Teljesítmény 15 kW

A nyomáscsökkentő kimeneti gáznyomásának szabályozásával az égőfejek teljesítménye igény szerint változtatható.  Ezért javasoljuk az 50 literesnél nagyobb üstök esetén az állítható nyomáscsökkentő használatát. 

GÁZZSÁMOLY 15 kW

Epruvetta (folyamatos szeszfokoló)

A folyamatos fokoló arra szolgál, hogy a lepárlás bármely pillanatában egyszerűen ellenőrizhető legyen a kifolyó párlat aktuális alkoholfoka. A szűrőfeltétben elhelyezhető szűrőpapír kiszűri a szennyezőanyagok és a nehéz, kellemetlen ízű  magasabb rendű alkoholok, olajos komponensek jelentős részét. Használatával kisebb eséllyel lesz opálos az elkészült párlat.  

Az első főzés (cefrefőzés) során a teljes lepárlás alatt, a második főzés során az előpárlat leválasztást követően célszerű alkalmazni. Az epruvetta univerzálisan csatlakoztatható bármely lepárlóhoz. A lényeg, hogy a lepárló kifolyócsövéből érkező páralt az epruvetta gyűjtőtölcsérébe folyjék. E tölcsérbe több réteg háztartási szűrőpapír helyezhető, amely az ,,átrepülő” szerves részeket, valamint a zsíros-olajos komponensek (pl kozmaalkoholok) fölösleges mennyiségét megköti. A szűrőpapír lehet megfelelő méretű kávé-, teafilter, egyéb élelmezési célra alkalmas háztartási szűrőpapír, vagy laborszűrő.

 

Miért rozsdamentes acélból?

 • Masszív szerkezet, nem törékeny.
 • A talapzaton lévő furatok segítségével rögzíthető.
 • Könnyen tisztítható mivel saválló, rozsdamentes nemesacél anyagból készül.
 • Csak hegesztett kötéseket tartalmaz.

Miért ne rézből?

A réz epruvetta hátránya, hogy  a fém felületen néhány nap alatt képződő oxidréteget minden lepárlás előtt el kell távolítanunk, mert különben lepárlás során az emberi szervezet számára toxikus réz oldódhat a párlatba. A túlzott réz-oxid beoldódás a prárlat kékes elszíneződését okozhatja. 

A lepárlás ezen szakaszában a réz felületnek (a gőzzel érintkező kupolával és páracsővel ellentétben) már nincs aromakatalizáló hatása, használata inkább hátrányos következményekkel jár. 

Miért ne üvegből?

Üveg epruvettát általában laboratóriumi körülmények között alkalmaznak. Törkékenysége miatt a házi- és üzemi lepárlóhelységben rozsdamentes acél eszköz használata javasolt.  

Miért ne ráhúzhatós?

Hátránya, hogy csak meghatározott átmérőjű kifolyócsőhöz illeszkedik.

Ha nem található rajta nyomáskiegyenlítő furat, akkor a főágban összegyűlő párlat elzárja a gőz útját, túlnyomást okozva a rendszerben. Ez ingadozó párlatkifolyást eredményez, vízzáras üstöknél pedig a gőz kifújását. 

Érdemes-e hőmérős szeszfokolót használni az epruvettákban?

Nem ajánlott, mert a méretéből fakdóan miközben a pontosságra törekszünk, épp ellenkező hatást érünk el. A hőmérős fokoló kétszeres hossza és nagyobb átmérője miatt kb. háromszor akkora űrtartalmú epruvettában használható. Így 1 dl minta helyett 3 dl párlat átlagos szeszfokát mérhetjük vele. Ez kis mennyiségű alszesz finomításakor azt eredményezheti, hogy a minta eleje 60%-os, a vége 40%-os, a fokolón 50%-os atlagos értéket olvasunk le. Eközben a minta végén levett 40-45 %-os frakció már utópárlatos volt, és a savanyú komponensek bekerültek a középpárlatunkba.

Vásárlás és szállítás menete

A duplafalú pálinkafőzőket raktárról szállítjuk, azonnal megvásárolható.

A termékeket az MPL futárszolgálattal raklapon küldjük. A kézbesítés napjáról a csomag feladásakor e-mail értesítőt küldünk. A kiszállítás pontos idejét a futár a megadott telefonszámon jelzi. Utánvétes fizetési mód esetén a számla összege az átvételkor készpénzben rendezhető. 

A szállítás ennél a termékcsaládnál ingyenes!