Duplafalú kisüsti pálinkafőzők 100l
Kisüsti lepárlástechnika jellemzői
A kisüsti lepárlástechnika a gyümölcs és borpárlatok előállításának ősi, bevált módszere. Jellemzője, hogy vörösréz szerkezeti elemekből készült lepárlóban kétszer kell desztillálni a kívánt alkoholtartalom és minőség elérése érdekében. Az első főzés (cefrefőzés) során 20-25 % alkoholtartalmú alszesz keletkezik, amely térfogata a betöltött mennyiség ötöde. A második főzés (finomítás) művelete során választjuk el a zavaró elő- és utópárlati komponenseket. Jellemző középpárlat átlag 60-65 alkohol %. A keletkező párlat helyes főzési gyakorlat esetén különleges, aromagazdag.
Miért ez a pálinkafőző?
Üstház: A lepárló rendelkezik üstházzal, így a lepárlás gyorsabb és enegriahatékonyabb.
Duplafalú üst: A duplafalú vízfürdős üstben a hőátadás a vízköpenyen keresztül történik, ezért nem ég le benne a cefre.
Réz szerkezeti elemek: A gőzzel érintkező szerkezeti elemek vörösrézből készülnek, melynek károsanyag megkötő (kén vegyületek, hidrogén-cianid), és aromaképző szerepe van.
Páracső és hűtőspirál megfelelő keresztmetszete: A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége.
Emelkedő páracső: A páracső az üst felé lejt, ezáltal az elő- és utópárlat elválasztás pontosabb, a magasabb forráspontú nemkívánatos komponensek visszafolynak az üstbe.
Hűtő: Nagy víztérrel rendelkezik, és rozsdamentes a hengerpalástja, ezért időtálló.
Ajándékok, kedvezményes kiegészítők
A pálinkafőzőkhöz az alábbi ajándékokat adjuk:
- 0-100-as szeszfokoló
- fokolóhenger
- házhozszállítás országon belül ingyenes
- Kedvezménykártya egynapos oktatásra: minden üsthöz küldünk egy 50%-os kedvezménykártyát, mellyel 20.000 Ft helyett 10.000 Ft-ért léphet be oktatásunkra (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar)
Kedvezményesen vásárolható tartozékok pálinkafőző vásárláskor:
- epruvetta vásárlási kedvezmény (pálinkafőző vásárlással egy időben 14.000 Ft helyett 11.200 Ft-ért vásárolható)
Extra gyártói garancia és szervíz
3 év teljeskörű garanciát vállalunk a termékre.
Hogyan tanulható meg a pálinkafőző használata?
A cefrekészítés és pálinkafőzés legfontosabb tudnivalóit megismerheti kézikönyvünkből:
- Alapanyag feldolgozás kellékei
- Alapanyag feldolgozás lépései
- Cefrekészítés kellékei
- Cefrekészítés lépései
- Az erjedés végének jelei
- Gyümölcscefrék várható kihozatala.
- Fogyasztási alkoholfok beállítása
- Zavarosodás, opálosodás hidegkezelése
Minden pálinkafőzőhöz részletes használíti útmutatót küldünk:
- Pálinkafőző összeállítása
- Üzembe helyezés
- Tisztítás első használat előtt
- Szerkezeti elemek és funkciójuk
- Lepárlás menete lépésről lépésre
- Tisztítás, karbantartás
- Munka és balesetvédelem
- Magánfőző törvény
Egynapos oktatásunkon lépésről-lépésre, gyakorlati szemlélettel végigvesszük a pálinkafőzés helyes gyakorlatát:
Bemutatóterem - Megtekinthető mintadarabok
Ha szeretne eljönni valamelyik bemutatótermünkbe, érdemes bejelentkezni a regisztrációs panelen. Ebben az esetben szakértő kollégánk már várja érkezését, és azonnal tud segíteni a pálinkafőzőkkel kapcsolatban.
1106 Budapest, Heves u. 29. | hétfő-péntek 9-17 |
9343 Beled, Vörösmarty u. 32. |
hétfő-csütörtök 8:00-15:30 péntek 8:00-14:30 |
Legfontosabb szerkezeti elemek
Duplafalú üst
A duplafalú vagy közvetett fűtésű üstöknél az ábrán látható módon egy vízköpenyen keresztül történik a hőátbocsátás. A duplafalú üstök működési elve azon alapszik, hogy a köpenyben lévő vízfürdő túlnyomás alatt 100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten forr. A vízköpeny nyomása egy szabályozószeleppel állítható. Néhány tized bar túlnyomást alkalmazva a köpenyben lévő víz (hőátadó közeg) forráspontja 100 °C fölé emelkedik. Ezen hőmérsékleten még nem ég le a cefre, viszont a vízfürdő és az üstben lévő cefre közötti hőmérségklet különbség megfelelő a dinamikus lepárláshoz.
Előnyei:
- Helyesen beállított szelep mellett biztosan elkerülthető a cefre odakozmálása.
- A legmodernebb technika.
- A vízköpeny a felfűtést követően tartja a hőt.
- Amennyiben rozsdamentes acélból készült az üst, jól használható egyéb feladatokra pl: lekvárfőzés.
Miért ne olajfürdős?
Olajfürdős üst
A hőközlő olajjal töltött köpeny hátránya, hogy az olajfürdő akár 200-300 Celsius-fokig is hevülhet, ami a cefre leégést okozhatja. Valójában már 120-130 °C-os olajfürdő (keverés nélkül) is okoz odakozmálást. Az olajfürdős üstök nehezen szabályozhatóak, emiatt inkább a helyesen legyártott vízfürdős, vagy szimplafalú fenékkeverős üstöket javasoljuk házi főzéshez.
Vízfürdős üst nyomástartó szerelvények nélkül
A légköri nyomású (nem nyomástartó) vízzel töltött dupla köpeny nem alkalmas a cefrében lévő illóanyagok maradéktalan ,,kihajtására” (tehát a cefrében benne marad az alkohol egy része is). Valamint a köpeny párolgási vesztesége miatt (amit rendszeresen után kell töltenünk) nagyon energiapazarló e helytelenül legyártott duplafalú rendszer, ezért pálinkafőzéshez nem javasoljuk.
Kupola
Felület: Fontos, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.
Térfogat: A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.
Részleges deflegmáció: A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.
Aroma katalizáció: a vörösréz hozzájárul, hogy új lepárlási aromák alakuljanak ki lepárlás közben. Megfelelő vörösréz felület és réz-gőz találkozási valószínűség szükséges, hogy aromában gazdag párlatot kapjuk.
Vörösréz adszorpció: felületi megkötő tulajdonsága matt a vörösréz felület megköt káros komponenseket a pálinkafőzés során keletkező gőzből (kén vegyületek, hidrogén-cianid stb.), tisztább párlatot eredményez.
Hőmérő a kupolában
Gőzhőmérő a kupolában
Az eszköz 0-110°C között maximum 2°C hibával biztosítja a hőmérséklet mérését. A pontos mérés megkönnyíti az elő- és utópárlat leválasztását, és így segít a kiváló minőségű pálinka elkészítésében.
Páracső
Lejtése
A legolcsóbb, funkció szempontjából alkalmatlan készülékek esetén a páracső a hűtő felé esik, ráadásul elég nagy szögben. Ez a kialakítás szakmailag, több okból kifolyólag teljesen helytelen. A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen a lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a páracsőben lecsapódott vegyületek visszafolyjanak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst felé lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt. A páracsövet a szakirodalom felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő felé történő emelkedésre.
Keresztmetszete
A pálinkafőző páracsövének és hűtőspiráljának (ha spirálos kivitelű a hűtő) átmérője nagymértékben befolyásolja a lepárlás hosszát. Ha a páracső keresztmetszete alul van méretezve, akkor nem képes megfelelő mennyiségben elvezetni az üstben képződött gőzt, ezért az a kupolában torlódik, így lassul a párlat kifolyási sebessége. A kupolában lévő többlet gőz kis mértékben túlnyomást okoz, ami vízzáras tömítésű üstök esetén a párlatgőz kifújását eredményezi.
Átmérő és javasolt üstméret:
Átmérő (mm) | Keresztmetszet (mm2) | Ilyen üstmérethez megfelelő (liter) |
16 | 201 | 10-20 |
20 | 315 | 20-50 |
28 |
616 | 50-100 |
A 16 mm-es és 28 mm-es átmérőjű csövek között több mint háromszoros keresztmetszeti különbség van!
Hűtő
A 160 literes víztérrel rendelkező tartályos hűtő esetén megfelelő hőmérsékleti értékek mellett akár egy töltésnyi hűtővíz is elegendő lehet egy lepárláshoz. A víztartály anyaga rozsdamentes acél, amely ellenáll a korróziónak, időtálló.
Egyebek
Gázzsámoly és nyomáscsökkentő
A 100 literes üst hatékony fűtéséhez nagyobb teljesítményű gázégő szükséges, mint a kisebb lepálókhoz és bográcsokhoz. Az égőfejek teljesítményének összehasonlítára a legpontosabb paraméter az eszközzel 1 óra alatt elégethető gáz tömege.
Üstméret | 100 literes üst |
Gázfogyasztás | 1100-1200 g/h |
Teljesítmény | 15 kW |
A nyomáscsökkentő kimeneti gáznyomásának szabályozásával az égőfejek teljesítménye igény szerint változtatható. Ezért javasoljuk az 50 literesnél nagyobb üstök esetén az állítható nyomáscsökkentő használatát.
Epruvetta (folyamatos szeszfokoló)
A folyamatos fokoló arra szolgál, hogy a lepárlás bármely pillanatában egyszerűen ellenőrizhető legyen a kifolyó párlat aktuális alkoholfoka. A szűrőfeltétben elhelyezhető szűrőpapír kiszűri a szennyezőanyagok és a nehéz, kellemetlen ízű magasabb rendű alkoholok, olajos komponensek jelentős részét. Használatával kisebb eséllyel lesz opálos az elkészült párlat.
Az első főzés (cefrefőzés) során a teljes lepárlás alatt, a második főzés során az előpárlat leválasztást követően célszerű alkalmazni. Az epruvetta univerzálisan csatlakoztatható bármely lepárlóhoz. A lényeg, hogy a lepárló kifolyócsövéből érkező páralt az epruvetta gyűjtőtölcsérébe folyjék. E tölcsérbe több réteg háztartási szűrőpapír helyezhető, amely az ,,átrepülő” szerves részeket, valamint a zsíros-olajos komponensek (pl kozmaalkoholok) fölösleges mennyiségét megköti. A szűrőpapír lehet megfelelő méretű kávé-, teafilter, egyéb élelmezési célra alkalmas háztartási szűrőpapír, vagy laborszűrő.
Miért rozsdamentes acélból?
- Masszív szerkezet, nem törékeny.
- A talapzaton lévő furatok segítségével rögzíthető.
- Könnyen tisztítható mivel saválló, rozsdamentes nemesacél anyagból készül.
- Csak hegesztett kötéseket tartalmaz.
Miért ne rézből?
A réz epruvetta hátránya, hogy a fém felületen néhány nap alatt képződő oxidréteget minden lepárlás előtt el kell távolítanunk, mert különben lepárlás során az emberi szervezet számára toxikus réz oldódhat a párlatba. A túlzott réz-oxid beoldódás a prárlat kékes elszíneződését okozhatja.
A lepárlás ezen szakaszában a réz felületnek (a gőzzel érintkező kupolával és páracsővel ellentétben) már nincs aromakatalizáló hatása, használata inkább hátrányos következményekkel jár.
Miért ne üvegből?
Üveg epruvettát általában laboratóriumi körülmények között alkalmaznak. Törkékenysége miatt a házi- és üzemi lepárlóhelységben rozsdamentes acél eszköz használata javasolt.
Miért ne ráhúzhatós?
Hátránya, hogy csak meghatározott átmérőjű kifolyócsőhöz illeszkedik.
Ha nem található rajta nyomáskiegyenlítő furat, akkor a főágban összegyűlő párlat elzárja a gőz útját, túlnyomást okozva a rendszerben. Ez ingadozó párlatkifolyást eredményez, vízzáras üstöknél pedig a gőz kifújását.
Érdemes-e hőmérős szeszfokolót használni az epruvettákban?
Nem ajánlott, mert a méretéből fakdóan miközben a pontosságra törekszünk, épp ellenkező hatást érünk el. A hőmérős fokoló kétszeres hossza és nagyobb átmérője miatt kb. háromszor akkora űrtartalmú epruvettában használható. Így 1 dl minta helyett 3 dl párlat átlagos szeszfokát mérhetjük vele. Ez kis mennyiségű alszesz finomításakor azt eredményezheti, hogy a minta eleje 60%-os, a vége 40%-os, a fokolón 50%-os atlagos értéket olvasunk le. Eközben a minta végén levett 40-45 %-os frakció már utópárlatos volt, és a savanyú komponensek bekerültek a középpárlatunkba.
Vásárlás és szállítás menete
A duplafalú pálinkafőzőket raktárról szállítjuk, azonnal megvásárolható.
A termékeket az MPL futárszolgálattal raklapon küldjük. A kézbesítés napjáról a csomag feladásakor e-mail értesítőt küldünk. A kiszállítás pontos idejét a futár a megadott telefonszámon jelzi. Utánvétes fizetési mód esetén a számla összege az átvételkor készpénzben rendezhető.
A szállítás ennél a termékcsaládnál ingyenes!