15 kW alatti teljesítményű gázégő, gázzsámoly könnyen beszerezhető kereskedelmi fogalomból.
Amennyiben elérhető földgáz csatlakozási lehetőség, gázszerelő szakember segítségével lehetőség van gázégő csatlakoztatására.
Nagyobb, 80-100 literes pálinkafőző gép fűtéséhez célszerű egyedi gázégőt (szőnyegégő, égőtálca) építeni. A gázégő egyedi összeszerelését és telepítését gázkészülék szerelő - javító szakember végezheti el.
A kisebb gázégő (3-5 kW) nem igényel kémény bekötést, viszont a termet megfelelően szellőztetni kell.
Égésbiztosítás nélküli gázégő csak kültérben használható.
Amennyiben üstházba helyezzük, begyújtáskor óvatosan járjunk el.
Milyen egy jó gázégő?
Pálinkafőzéshez használt gázégő kritériumok:
Megfelelő teljesítmény: amennyiben túl alacsony a gázégőnk teljesítménye, nem tudjuk dinanikusan, kellő gyorsasággal fűteni pálinkafőző üstünket. Ökölszabály, hogy egy óra alatt mindenképp forrpontra (lepárlás indulási pillanata) célszerű fűteni a cefrét. Amennyiben ez nem sikerül, túl alacsony gázégőnk teljesítménye.
Pozícionálhatóság: nem mindegy (a gázláng magasságának függvényében), hogy milyen távol helyezkedik el a gázégő a pálinkafőző üst aljától. Amennyiben nem tudjuk elég közel emelni az üsthöz a gázégőt, elveszhet a leadott hőmennyiség többsége és hosszúra nyúlik a felfűtési idő.
Őrláng-égésbiztosítás: amennyiben valamilyen probléma miatt kialszik a láng (szél, cefre kifutás, stb), 20-30 másodperc elteltével az égésbiztosítás szelepe elzárja a kiáramló gáz útját. Beltérben csak égésbiztosítással rendelkező gázégőt alkalmazzunk, amelynek helyes működését időszakosan ellenőrizzük.
Kémény: nagyobb gázégőhöz kémény bekötés szükséges, hogy a füstgáz a szabadba távozhasson.
MEO-karbantartás: gázégője helyes működését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a szezon kezdete előtt.
Még nem használt gázégőt? Javasoljuk, hogy a beüzemeléshez kérje gázszerelő szakember segítéségét. Egy óra alatt stabilan megtanulható a biztonságos beüzemelés és működtetés szabályai.
Reduktor: minden gázégőnek van egy megfelelő gáznyomás igénye. A túl alacsony vagy túl nagy nyomás egyaránt működési problémákat okoz. A legtöbb gázzsámoly 30 milibaros nyomáscsökkentőt (reduktort) igényel. A használati utasítás átnézése szükséges! Szabályozható reduktorokkal optimalizálható a gázégő teljesítménye.
Gázégő összeállítás és nyomáspróba: PB palack- reduktor-gáztömlő és bilincsek- gázszelep csatlakozás-gázégő
Földgáz esetén az összeállítást és bekötést csak szakember végezheti el. Az összeállított gázégő csatlakozási pontjainak tömítettségét szivárgásjelő sprayvel ellenőrizni kell.
Elektromos fűtés
Elsősorban duplafalú pálinkafőzőkhöz használható, mivel ebben az esetben a fűtőszál a köpenytérben található vizet fűti.
10-15 literes pálinkafőző esetén elektromos rezsó is szóba jöhet, de sajnos nagy a tehetetlensége így nem szabályozható a célnak megfelelően.
Az elektoromos fűtés véleményünk szerint a legjobb fűtési módszer helyes kivitel esetén.
Szimplafalú pálinkafőző üst nem fűthető vele.
Egy literre vetített fűtési költsége a legkedvezőbb.
Tiszta, egyszerű, halk.
Könnyen szabályozható.
Megfelelő kivitel mellett biztonságos.
Korlátot jelenthet a rendelkezésre álló hálózat, mivel 80-100 literes üstökhöz három fázis (400 V) és legalább 3*16 A-es teljesítmény szükséges.
Helyes kivitel mellett magasabb bekerülési ár, ezért elsősorban nagyobb pálinkafőző üstök esetén jön szóba.
Amennyiben nincs megfelelő elektromos teljesítmény, hálózatfejlesztés szükséges.
Lehetőséget jelenthet kombinált (gáz-elektromos;elektromos-fa) tüzelés használata.
Fatüzelés
Hagyományos módszer, elsősorban hangulata miatt használjuk.
Megoldás lehet abban az esetben, ha sok fa hulladék (pl. gyümölcsfák metszése során keletkező rőzse) áll rendelkezésünkre.
Kisebb pálinkafőző üstök esetén nehezen szabályozható, impulzív, folyamatosan változó a hőleadás, ezért csak kisüsti technikánál és az első főzéshez javasoljunk a fatüzelést. A második főzéshez már gázégőt célszerű használni.
Megfelelő kémény és huzat szükséges.
Korom és hamu keletkezik, ezért kevésbé elegáns és munkaigényes fűtési módszer.
Száraz fa esetén nagy hőleadó teljesítmény érhető el, gyors felfűtést valósíthatunk meg (30-40 perces felfűtési szakasz).
Kellően apróra kell darabolni a fát, hogy kis léptékben tudjuk adagolni.
Helyes fatüzelésű üstház kialakítása összetett műszaki feladat.
Az egyszerű, lemezből, szigetelés nélkül gyártott üstök esetén célszerű belső szigetelésről gondoskodni, hogy az üst időtálló legyen és ne égjen ki, amennyiben sokat használjuk a gépet.
A fatüzelésű üstház előnye, hogy legtöbbször gázégő is elhelyezhető az üstházban.
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.