PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Pálinkafőző választási szempontok

Jó ha tudod!

2021.04.18 11:13
Jó ha tudod!

Leégésgátló betét:

  • Eredeti funkciója: illóolaj és egyéb növényi részek eltartása a fenéklemeztől, annak érdekében, hogy vizet tudjanak önteni a növényi részek alá illóolaj vagy sűrű törköly (olasz, spanyol technika) desztillációja során.
  • Ne higgyünk a kereskedőnek vagy gyártónak abban az esetben, ha cefrefőző üstként kínálja számunkra a pálinkafőző gépet.
  • A leégésgátló nem alkalmas cefrefőzéshez.
  • Drágább a keverős üst, de hosszú távú befektetés miatt megéri beruházni.
  • A leégésgátló betét alá a pereménél, illetve a rajta lévő furatokon keresztül lefolyik a cefre az üst aljához és rendszerint lekozmál.
  • A tisztítás során kénytelenek vagyunk mechanikailag dörzsölni, súrolni a pálinkafőző gépet, amellyel karcolásokat ejtünk.
  • A karcolások miatt a továbbiakban még inkább leégésre hajlamos lesz az üst.

 

Szendvicstalpas fazék keverő nélkül:

  • Nem alkalmas pálinkafőző üstnek, mert beleég cefre.
  • Leves és főzelék főzésre tervezték, arra alkalmas.
  • Pálinkafőzés során nem tudjuk megkeverni a cefrét, hisz a pálinkafőző kupoláját már korán az üstre kell zárjuk a könnyű, illatos illó anyagok ,,szökése” miatt.

 

Kuktából pálinkafőző:

  • Egy sötét korszak búskomor hírnöke, az illegális zugfőzés egykori eszköze.
  • Szakmai berkekben a pálinkafőzés szégyengépe.
  • Lapos tető, kis áteresztésű biztonsági szelep és szűk páracső miatt éltveszélyes.
  • A fordított tető (egyre jobban zár nyomás növekmény hatására) miatt, a cefre felhabzása esetén a biztonsági szelep és szerelvényei el tudnak tömődni és nyomás folyamatosan nőhet, aminek katasztrófa lehet a vége.
  • Víz lepárlására alkalmas, másra nem javasoljuk.

 

Egylépcsős pálinkafőző szörnyetegek:

  • Az egylépcsős technikának a lelke, hogy adottak legyenek a szerkezeti elemek.
  • Megfelelően tervezett és méretezett szerkezeti elemek nélkül a gép csak részfeladatot tud ellátni, nem teljesíti a tökéletes pálinka előállítás alapvető céljait, feltételeit.

 

Lepárlástechnikai célok: Tömény alkoholos italok, esetünkben pálinka készítésekor a kiindulási, átlagosan 3-15 % alkoholtartalmú cefre lepárlásának három célja van:

  • alkohol töményítés: a kívánt technikai és fogyasztási alkoholtartalomig. Jellemzően 60-80 %.
  • frakcionálás: desztillátum (keletkezett lepárolt termék) elválasztása három részre oly módon, hogy a fogyasztásra szánt párlattól (középpárlat) a lehető legjobban elválaszthatóak legyenek a kellemetlen ízű és illatú lepárlási melléktermékek. (elő és utópárlat)
  • aroma maximalizálás: lehető legtöbb aroma kinyerése és megőrzése lepárlás során.

 

Egylépcsős gépek szerkezeti elemei, amelyek nélkül nincs profi gép:

  • Jól szabályozható, kis hőtehetetlenségű üst.
  • Legalább 3 tányéros oszloprész (kolonna).
  • Oszloprészek szintszabályozásának lehetősége.
  • Megfelelően méretezett vízhűtéses deflegmátor (léghűtés nem elég).
  • Gravitációs (nem kényszeráramú) reflux visszavezetés.

 

Egylépcsős pálinkafőzők hibák és következményeik:

HIBA

KÖVETKEZMÉNY

Csak deflegmátorból, pisztóriusz tányérból felépített oszlop.

Nem játszónak le anyagátadási és szeparációs folyamatok.

Összefolynak az elő-közép-utópárlati határok.

Nincs éles elválasztás, elő és utópárlatos pálinkák keletkeznek.

Nehezen (nem) szabályozható a többszörös vízhűtés.

Oszlop mellé épített deflegmátor.

Összemossa az elő-közép-utópárlat elválasztást.

Nem a komponensek illékonyság alapú szeparációja történik, hanem egy szelep által mechanikailag kényszerített.

Túltöményít, a ,,hideg” reflux miatt.

Nehezen (csak vakon) szabályozható.

Olajfürdős üst egylépcsős technikánál:

hőtehetetlen, nem szabályozható, gyakori oszlop elárasztás.

gyakori cefre leégés, dinamikus fűtés mellett.

Alacsony fűtőteljesítményű (4-6 kW/100l)

lassabb, mint egy kisüsti.

Szabályozó szerelvények és visszajelzők hiánya.

Használhatatlan gép.

Rosszul tervezett és méretezett deflegmátor.

Használhatatlan gép, oszlop egyensúly stabilizálásának lehetetlensége.

 

Különleges kisüsti kupola forma:

  • Hagyma, körte, lencse, bohóc sapka.
  • Hagymakupolás főzőben vajon hagymaszaga lesz a párlatnak?:)
  • A lényeg, hogy megfelelő üst mérethez megfelelő vörösréz felületű kupolának és páracsőnek kell társulnia.
  • A megfelelő kupola méret segít befogadni a folyadék fázisból felszabaduló nagy térfogatú gőzt, stabil egyenletes lepárlást biztosítva.
  • A megfelelő kupola méret segíti a részleges deflegmációt, vagyis a gőztérbe kerülő komponensek kevésbé illékony, nehezebb alkotóinak kicsapódását.
  • Semmivel sem lesz jobb egy hagymakupolás pálinkafőzőben készült pálinka mint egy félgömb alakú kupolában, de a bonyolultabb kivitel növeli a termék árát és az illesztések később gyenge pontjai lehetnek az összetettebb kivitelnek.
  • Azzal persze egyetértünk, hogy a különleges ,,kis kápolna” szerű kinézet esztétikus és szemet gyönyörködtető, de a gépgyártás témában a funkció fontosabb kell legyen, mint az esztétikai csíny. Tehát, aki jót akar magának pálinkából, az funkció-centrikusan választ pálinkafőzőt.