PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Hűtő választó

A DES-1961 60-100 literes termékcsaládhoz az alapfelszereltségű horganyzott tartályos hűtő helyett, rozsdamentes acél átfolyós hűtő is választható. Érdemes végiggondolni a legfontosabb szempontokat az optimális berendezés megválasztásához.

 

Helyigény (kis+/nagy-)

A tartályos hűtők helyigénye kb. 1 m2.

Az átfolyós hűtők helyigénye kisebb: kb. 30x30 cm

 

Folyamatos vízellátást igényel (igen-/nem+)

A nagyobb víztérrel rendelkező tartályos hűtők esetén megfelelő hőmérsékleti értékek mellett akár egy töltésnyi hűtővíz is elegendő lehet egy lepárláshoz. Napon belüli második lepárláshoz, illetve az üst kitakarításához viszont ebben az esetben is szükségünk lehet vízutánpótlásra. 

Amennyiben a hűtővízet hosszabb időre(hetek, hónapok) a tartályban szeretnénk tárolni, felhasználva a kihűlt vizet másnapi lepárláshoz, javasoljuk a rozsdamentes acél tartályos hűtő vásárlását.  

A kisebb víztérrel rendelkező átfolyós hűtők folyamatos, lassú vízellátást igényelnek. Használatuk nem okoz jelentős költségnövekedést (lásd a lenti kalkulációban!).

 

0.Horganyzott tartályos hűtő, réz spirálos 200l (alapfelszereltség)

Előny:

  • Használatához nem szükséges folyamatos vízellátás

Hátrányok:

  • Tisztítást igényel: a rézspirál belső felületét lepárlás előtt tisztítani kell, hogy a cső felületén képződő réz-oxid ne oldódjon bele a párlatba
  • Nehezen hozzáférhető tisztítandó felület: a rézcső belső felülete nehezen hozzáférhető, csak gőzöléssel / áztatással tisztítható
  • Víztartály élettartama véges: a víztartály palástja idővel rozsdásodhat (különösen folyamatosan benne tárolt vasas kútvíz esetén), kilyukad és cserére szorul

 

1.Rozsdamentes átfolyós hűtő, csőköteges 30l (választható)

Előnyök:

  • Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél.
  • Kis helyigény: a palack átmérője 20 cm
  • Víztakarékos: 50-80 liter/óra, legmodernebb üzemi technika. Használatához csapvíz vagy egyéb stabil nyomású vízbetáp kell.

Hátrányok:

  • Tisztítása: A réz csőköteges megoldás miatt a hűtőfelület tisztítását a spirálos hűtőkhöz hasonlóan gyakran el kell végeznünk. Így kerülhető el, hogy a réz a párlatba oldódjon. A csőköteg nem szétszedhető, ezért csak gőzöléssel, bedugózással tisztítható.
  • Használata folyamatos vízellátást igényel.