PÁLINKAFŐZŐ GÉPEK SZAKÉRTŐ HONLAPJA

Hűtő opciók DES 60-100l vízzáras kivitelű pálinkafőzőkhöz (4 termék, 2 PRO)

A DES-1961 60-100 literes termékcsaládhoz az alapfelszereltségű hűtőn kívül több továbbfeljesztett kivitel is vásárolható. Érdemes végiggondolni a legfontosabb szempontokat az optimális berendezés megválasztásához.

Víztartály anyaga

A horganyzott vaslemezből készült tartályok, különösen magas vastartalmú kútvízzel feltöltve, idővel rozsdásodhatnak, kilyukadhatnak, élettartamuk véges.

Javasoljuk a rozsdamentes acélból készült hűtők megvásárlását, amelyek bár többletköltséggel járnak, de gyakorlatilag elkoptathatatlanok. 

 

Kondenzációs felület anyaga / tisztíthatósága

Réz: A hűtőcső belső felületét lepárlás előtt tisztítani kell, hogy a cső felületén képződő réz-oxid ne oldódjon bele a párlatba. A rézcsöves hűtők belső felülete nehezen hozzáférhető, csak gőzöléssel, áztatással tisztítható. 

Az rézfelület aromakatalizáló és károsanyag megkötő hatása gőz fázisban (kupola/páracső) érvényesül. A véghűtőben kondenzáció után már hátrányos lehet, amennyiben a nem megfelelően tisztított felületről réz oldódik a párlatba, amely annak kékes elszíneződését okozza!

Rozsdamentes acél: A tányéros hűtők könnyen szétszedhetők, mechanikusan is tisztíthatók. A párlattal érintkező rozsdamentes felület háztartási mosogatószerrel tökéletesen tisztítható. 

 

Helyigény (kis+/nagy-)

A tartályos hűtők helyigénye kb. 1 m2.

Az átfolyós hűtők helyigénye kisebb: kb. 30x30 cm

 

Folyamatos vízellátást igényel (igen-/nem+)

A nagyobb víztérrel rendelkező tartályos hűtők esetén megfelelő hőmérsékleti értékek mellett akár egy töltésnyi hűtővíz is elegendő lehet egy lepárláshoz. Napon belüli második lepárláshoz, illetve az üst kitakarításához viszont ebben az esetben is szükségünk lehet vízutánpótlásra. 

Amennyiben a hűtővízet hosszabb időre(hetek, hónapok) a tartályban szeretnénk tárolni, felhasználva a kihűlt vizet másnapi lepárláshoz, javasoljuk a rozsdamentes acél tartályos hűtő vásárlását.  

A kisebb víztérrel rendelkező átfolyós hűtők folyamatos, lassú vízellátást igényelnek. Használatuk nem okoz jelentős költségnövekedést (lásd a lenti kalkulációban!).

 

0. Horganyzott tartályos hűtő, réz spirálos 200l (alapfelszereltség)

Előny:

  • Használatához nem szükséges folyamatos vízellátás

Hátrányok:

  • Tisztítást igényel: a rézspirál belső felületét lepárlás előtt tisztítani kell, hogy a cső felületén képződő réz-oxid ne oldódjon bele a párlatba
  • Nehezen hozzáférhető tisztítandó felület: a rézcső belső felülete nehezen hozzáférhető, csak gőzöléssel / áztatással tisztítható
  • Víztartály élettartama véges: a víztartály palástja idővel rozsdásodhat (különösen folyamatosan benne tárolt vasas kútvíz esetén), kilyukad és cserére szorul

 

1. Rozsdamentes átfolyós hűtő, réz csőköteges 30l

Előnyök:

  • Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél.
  • Kis helyigény: a palack átmérője 20 cm
  • Víztakarékos: 50-80 liter/óra, legmodernebb üzemi technika. Használatához csapvíz vagy egyéb stabil nyomású vízbetáp kell.

Hátrányok:

  • Tisztítása: A réz csőköteges megoldás miatt a hűtőfelület tisztítását a spirálos hűtőkhöz hasonlóan gyakran el kell végeznünk. Így kerülhető el, hogy a réz a párlatba oldódjon. A csőköteg nem szétszedhető, ezért csak gőzöléssel, bedugózással tisztítható.
  • Használata folyamatos vízellátást igényel

TOVÁBB A TERMÉKHEZ

 

2. PRO-AT rozsdamentes átfolyós hűtő, tányéros 30l 

Előnyök:

  • Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél
  • Tisztítható: egyetlen csavaranya oldása után kiemelhető a párlattal érintkező tányérsor
  • Kis helyigény: a palack átmérője 16 cm, a háromláb átmérő kb. 40 cm
  • Víztakarékos: 50-80 liter/óra, legmodernebb üzemi technika

Hátránya: 

  • Használata folyamatos vízellátást igényel

TOVÁBB A TERMÉKHEZ

 

3. PRO-TT rozsdamentes tartályos hűtő 180l, tányéros

Előnyök:

  • Időtálló anyagösszetétel: élelmiszeripari rozsdamentes acél
  • Tisztítható: egyetlen csavaranya oldása után kiemelhető a párlattal érintkező tányérsor
  • Víztakarékos: 50-80 liter/óra, legmodernebb üzemi technika
  • Folyamatos vízbetáp nem szükséges a használatához

Tartályos vagy átfolyós? 

A pálinkafőző hűtőjének kiválasztásakor nem a szükséges hűtővíz mennyisége az elsődleges szempont, hiszen annak költsége elhanyagolható. Sokkal fontosabb a víztartály anyaga, a párlatkör (spirál, tányérsor) tisztíthatósága, illetve a lepárló élettartama.

 

Átfolyós hűtő vízfogyasztás kalkuláció

Teljes főzési idő 100l üsttel 3 óra
Ebből a lepárlás ideje 2 óra
Hűtő vízigénye 75 l/óra
Össz. felhasznált víz 150 liter
Víz és csatornadíj 700 Ft/m3
1 lepárlás hűtővíz költsége 105 Ft
Éves költség 20 főzés esetén 2 100 Ft
1 liter párlat vízköltsége 25 Ft

 

Tányéros hűtő működési elv

A hűtő a pálinkafőző üstben előállított gőz kondenzálásra és a párlat hűtésére szolgál. A páracsövön áthaladó gőz a hűtő felső tányérjaihoz érve a belső palást felé áramlik. A hűtő külső tartályában lévő hideg víz hűti a lemezt, ezen keresztül pedig a belső hengerben áramló gőzt.

A hengerpaláston kondenzálódott folyadék a hűtő alsó gyűjtőtálcába, majd a kifolyóíven keresztül a párlatgyűjtő edénybe folyik.